Anne Slaets
Anne Slaets Foto:

Nieuw project ViERBINDEN richt zich op jeugdige mantelzorgers

"Ik wil het taboe doorbreken"

Redacteur: Mariëlle de Beer

Laarbeek – Iedereen kent misschien wel iemand in zijn of haar omgeving die (mantel)zorg verleent. Voor mantelzorgers zelf is dit vaak vanzelfsprekend. ViERBINDEN ondersteunt mantelzorgers daar waar ze kan maar hoe zit het eigenlijk met hele jeugdige mantelzorgers? Onder begeleiding van coördinator mantelzorgondersteuning ViERBINDEN Nicky van de Ven is Anne Slaets (16), stagiaire SMD, op zoek naar jonge mantelzorgers in Laarbeek met als doel het taboe dat heerst te doorbreken.

Het project
Het project 'Jonge mantelzorger, voor een ander zorgen doe je niet alleen' wordt uitgevoerd door Anne Slaets uit Beek en Donk. Anne studeert voor Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener aan het Summa College in Eindhoven. "Ik ben afgelopen jaar gestart met het geven van voorlichting op de basisscholen in Beek en Donk. In het nieuwe schooljaar komen alle andere basisscholen in Laarbeek aan de beurt. De presentaties zullen in het najaar allemaal zijn afgerond. Na afronding van de presentaties, zal toneelgezelschap Helder Theater op alle scholen een theatervoorstelling geven waarbij wordt uitgebeeld hoe het leven van een jonge mantelzorger eruitziet en wat voor invloed de mantelzorgrol heeft op het dagelijks leven van de jongere. Op die manier willen we nog meer bewustwording creëren."

Voor wie?
Anne legt uit: "Het doel van het project is allereerst het in beeld brengen van jonge mantelzorgers. Hoeveel zijn het er in Laarbeek? Wat doen ze precies en hebben ze ondersteuning nodig? Wat ik gemerkt heb tot nu toe, is dat leraren vaak niet eens weten wat mantelzorg onder jongeren inhoudt. Na afloop van mijn presentatie gebeurt het zeer regelmatig dat een leraar gelijk een voorbeeld uit de klas kan opnoemen. Bovendien rust er een soort van taboe op het verlenen van mantelzorg onder jongeren. Er wordt niet over gepraat. Een voorbeeld: Een meisje van 12 jaar waarbij de moeder psychische klachten heeft. Vader moet werken om het gezin financieel draaiend te houden en het meisje neemt alle huishoudelijke taken voor haar rekening zoals wassen en koken. Hierdoor kan zo'n meisje na school niet afspreken of andere leuke dingen doen. Het meisje kan geen kind zijn… Maar het kan ook zomaar zijn dat je als jonge mantelzorger niet eens in de gaten hebt dat je mantelzorger bent. Je vindt het bijvoorbeeld maar heel normaal dat alle aandacht in het gezin naar je broertje in een rolstoel uitgaat of naar je zusje met adhd. Maar op het moment dat alle factoren aanwezig zijn waardoor jij meer op anderen bent gericht en zorg dient te verlenen, sta je als jongere op een heel andere manier in het leven."

ViERBINDEN-academie
ViERBINDEN wil jonge mantelzorgers samenbrengen en ze even uit de mantelzorgsituatie halen door ze een leuke tijd aan te bieden. Dit kan via activiteiten van de ViERBINDEN-academie; het aanbieden van een boekje aan jongeren met tien gratis activiteiten, welke worden aangeboden door lokale bedrijven. Daarnaast kan ViERBINDEN zorgen voor de juiste ondersteuning. Hiervoor werkt ViERBINDEN samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin, die zorgt voor ondersteuning op maat. "Wat ik hoop, is dat we veel jonge mantelzorgers in Laarbeek bereiken door middel van dit project, want voor een ander zorgen doe je niet alleen!", besluit Anne.