Rob en Floris Udink
Rob en Floris Udink Foto:

Lieshoutenaren gaan voor het behoud van tijgers met de WNF Go Wild familie-expeditie

Rob en Floris Udink in actie voor tijgers

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Lieshout – Tijgers worden steeds zeldzamer. Op deze prachtige dieren wordt gejaagd in een leefgebied dat steeds kleiner wordt. Als team 'de helpende hand' doen Rob en Floris mee met de WNF (Wereld Natuur Fonds) Go Wild familie-expeditie voor het behoud van tijgers. Ze hopen op donaties van mensen die het beschermen van tijgers belangrijk vinden.

Katachtigen
"Opeens keken we in de doordringende ogen van een leeuw", vertelt Rob enthousiast. "Een katachtige in het wild tegenkomen is een indrukwekkende ervaring." Floris' ouders waren vóór zijn geboorte al actief in Afrika en deden werk voor African Parks. Elfjarige Floris is ook in Afrika geweest en de leeuw is zijn lievelingsdier. Floris was getuige van leeuwen die samen op jacht gingen. "We konden goed zien hoe ze samenwerkten om hun prooi te vangen", vertelt Floris. "Geweldig om mee te maken." Vader en zoon hopen ooit een tijger in het wild te bekijken en trekken zich het lot van dit geweldige dier aan. "Tijgers leven, door toedoen van de mens, in steeds kleinere gebieden. De kans om ze tegen te komen wordt groter en dat geeft problemen", legt Rob uit. "Kleinere gebieden betekent minder prooidieren en dan wordt vee van lokale boeren opgegeten." Toch is het niet de lokale bevolking die de grootste bedreiging voor de tijger vormt. "Stropers zijn het allerergste.", zegt Rob. "Beroepscriminelen die tijgers vangen voor medicijnen voor de Aziatische markt." Stropers trekken zich het lot van de tijger niet aan. Minder tijgers betekent meer geld per gedood dier.

Actie voeren
Het WNF helpt tijgers te beschermen tegen stropers en boze boeren. Daar is geld voor nodig en Rob en Floris vragen daarom iedereen om te doneren. "Veertig teams zoals wij voeren actie voor de tijger. Je kunt je nog inschrijven als team.", vertelt Rob. "Alle teams halen geld op. Dit doen we door eigen acties en door een survival, georganiseerd door het WNF." Eind september gaan vader en zoon overleven in de Brabantse wildernis. "Ze vroegen of we wilden overnachten in een tent of dat we zelf iets wilden maken met zeil", lacht Floris. "Ik koos natuurlijk zeil." Met het geld, dat met diverse acties opgehaald wordt, probeert het WNF overheden te bewegen speciale gebieden voor tijgers te reserveren en deze gebieden met elkaar te verbinden. Verder kan het WNF overheden adviseren en parkmanagers opleiden. Toerisme kan een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking worden. Natuurlijk wordt geld uitgetrokken voor antistroperij-eenheden en wordt energie gestoken in het duurzaam omgaan met bossen waar tijgers leven. De tijger staat aan het einde van de voedselketen. De leefomgeving moet voor alle planten en dieren in orde zijn. Hopelijk zijn er in Laarbeek natuurliefhebbers die team 'de helpende hand' een handje willen helpen.

Informatie of doneren? Kijk op: www.kominactie.wnf.nl/team/de-helpende-hand of www.wnf.nl/geef-de-tijger-een-toekomst/tijgerbeschermers-nl.

Rob en Floris in Afrika (2014)