Afbeelding
Foto:

Eerste ervaringen op de middelbare school

Redacteur: Meike Daniëls

Mariahout – Alle scholen in Nederland zijn deze week weer begonnen. In het zuiden van Nederland vorige week al. Dat is natuurlijk voor iedereen weer even spannend. Maar misschien is het voor een brugklasser nog wel het spannendst. Die gaan voor het eerst naar een nieuwe school, nieuwe klas en nog veel meer nieuwe dingen. MooiLaarbeekteenz sprak Merle Willems over haar eerste ervaringen op het voortgezet onderwijs.

Eerste ervaringen
"Ik vond het wel een beetje spannend om naar de middelbare school te gaan. Ik wist niet precies wat ik moest verwachten. Natuurlijk had ik wel al van andere kinderen een beetje gehoord wat er allemaal op mijn school gebeurde, maar het is toch de eerste keer dat ik dat zelf allemaal mee zou gaan maken. Gelukkig gingen er een paar kinderen van mijn oude klas ook mee naar school in Beek en Donk en kende ik ook al kinderen die bij mij in het leerlingenorkest van de harmonie zitten. Zo was ik dus niet helemaal alleen. De eerste dag vond ik het heel erg leuk, we maakten kennis met veel leraren die we die dag hadden. Gedurende de week hebben we verschillende spelletjes gedaan zodat alle kinderen in de klas elkaar beter zouden leren kennen. En als je al iets meer over elkaar weet zou je ook sneller vrienden en vriendinnen kunnen maken. Dan is het ook super gezellig in de pauzes. Maar al met al vond ik het een hele leuke eerste week op het voortgezet onderwijs."

Verschillen met de basisschool
Als je naar de middelbare school gaat veranderen er natuurlijk ook heel veel dingen. Logisch, het is een andere school, nieuwe kinderen in je klas en ga zo nog maar even door. "Ik vond het heel raar dat we nu weer de kleinste van de school zijn, want het jaar daarvoor waren we nog de grootste. Maar nu ben ik daar wel alweer aan gewend. We moeten ook bij elke les naar een ander lokaal lopen en dan krijg je ook een andere leraar. Dat is wel fijn want dan heb je tussen door hele kleine pauzes. En je hoeft niet zolang naar dezelfde leraar te luisteren dat is ook wel fijn. Ik vind zelf de middelbare school leuker dan de basisschool", vertelt Merle. Merle heeft nog een gouden tip als je ergens nieuw bent, op school bijvoorbeeld. "Blijf altijd jezelf, dan kan er niks verkeerd gaan." En zo is het maar net.

Afbeelding