Molen 'De Leest' in Lieshout
Molen 'De Leest' in Lieshout Foto: Wim van den Broek

Molen De Leest neemt deel aan Nationale monumentendagen

Lieshout - Op de website van de Open Monumentendag 2017 staat het thema: 'Boeren, burgers en buitenlui'. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

'Boeren, burgers en buitenlui', dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

In Lieshout kan molen De Leest worden bezocht op zaterdag 9 september, de molen is dan open van 10.00 tot 17.00 uur.

De molen heeft lang een belangrijke plaats gehad in de levens van de mensen door de eeuwen heen. Tot rond 1800 is het de enige machine geweest waarmee mensen onder andere voldoende meel konden maken, planken konden zagen om huizen te bouwen, olie konden slaan voor het bakken van voedsel of voor het maken van verf (lijnolie), enz…

Molen De Leest en molen De Vogelenzang in Lieshout hebben daar lokaal ook een belangrijke rol in gespeeld. De Vogelenzang al bijna 2 eeuwen en heeft in die tijd meel, gort en olie geproduceerd, op dit ogenblik kan er alleen nog graan worden gemalen. De Leest heeft vanaf het begin af uitsluitend veevoer geproduceerd, evenals veel molens die tussen 1885 en 1915 in deze regio zijn gebouwd. De reden: de veestapel is in die jaren verdrievoudigd, van 1,3 miljoen naar 4 miljoen varkens, dus was er een grote behoefte aan veevoer; ook hadden veel mensen thuis achter het huis een eigen varken dat voer nodig had.

De Leest is volledig klaar voor productie, alles wat je van een korenmolen wil weten kun je er komen bekijken. De molenaars willen het u graag laten zien en uitleggen.

Afbeelding