Archieffoto van het Latcho Diewes Festival in 2016
Archieffoto van het Latcho Diewes Festival in 2016 Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Muzikale Sinti-bedevaart tijdens Latcho Diewes festival

Laarbeek - Tijdens het Latcho Diewes Festival op 16 en 17 september is iedereen welkom op het festivalterrein om kennis te maken met de Sinticultuur. Een belangrijk onderdeel van deze cultuur is het geloof van de Sinti en de bijbehorende bedevaart. Iedereen die deze muzikale activiteit eens wil meemaken, kan op deze dagen aansluiten.

Op vrijdagavond 15 september, voor aanvang van het festival dus, wordt de grond ingewijd door de Rachai Jan van der Zandt en vervolgens is er een heilig vuur. Met dit heilig vuur worden de slachtoffers herdacht die in de oorlog zijn gevallen. Daarnaast is vuur het symbool van overleven, zeker in vroeger tijden toen de Sinti nog een nomadisch bestaan hadden. Muziek is eveneens een belangrijk onderdeel van het leven van de Sinti. Want muziek verbindt. Alle activiteiten tijdens het Latcho Diewes festival zitten bomvol muziek. Zo verzorgt De Feigeli Prisor Band voor livemuziek tijdens het heilig vuur.

Op zondag 17 september vindt er een bedevaart plaats vanuit het kampeerterrein naar de Mariagrot in Mariahout. Om 10.45 uur vertrekt de bedevaart vanaf het kampeerterrein. Te voet gaat de tocht naar de Mariagrot in Mariahout, gelegen aan de Bernadettestraat 60. Iedereen mag hier een kaarsje komen branden.

Organisator Koeklie Wagner spreekt het welkomstwoord uit buiten bij de grot. Vervolgens wordt het beeld van Maria onder muzikale begeleiding de kerk in gebracht. Hier zal een dienst plaatsvinden, geleid door Rachai Jan van der Zandt. Het thema van deze bedevaart is vredelievendheid. Iedereen is welkom om deze typisch Sinti-bijeenkomst te ervaren, ongeacht geloof of achtergrond. Ook hier speelt muziek een grote rol. Zo zal Sinto Rudy Wagner live zingen. Deze dienst eindigt uiterlijk om 13.45 uur, zodat iedereen op tijd naar het festivalterrein terug kan gaan, waar vanaf 14.00 uur het festival verder gaat. Het festivalterrein is gelegen aan de Otterweg in Beek en Donk. Het Latcho Diewes Festival vindt daar plaats van vrijdag 15 tot en met zondag 17 september. Kijk voor meer informatie op www.latchodiewes.nl of bel naar Koeklie Wagner: 06-49640030 of Maria van de Water: 06-30558585.