Team Unicorn
Team Unicorn Foto:

Laarbekenaren actief in Gemert

25 jaar Bowhuntingteam Unicorn 3D toernooi in Gemert

Beek en Donk - In 1989 schoten 5 leden van handboogvereniging Strijd in Vrede uit Beek en Donk hun eerste 3D toernooi (toen nog animalround genoemd) in de Stiphoutse bossen. Twee van deze leden, Arthur Verschuren en Marijn Kanters, zijn nog steeds actief lid van Bowhuntingteam Unicorn.

Het feit dat het 3D schieten zich buiten afspeelt en je parcoursen in de (vrije) natuur loopt werkte gelijk verslavend en de 5 Strijd in Vrede leden bezochten steeds meer toernooien in Nederland en Duitsland. Er sloten zich ook steeds meer schutters aan bij deze groep en na 2 jaar wilde men zelf ook een 3D gaan organiseren. Strijd in Vrede (toen een echte 25 meter indoor club) had geen interesse, en daarom werd in 1992 Bowhuntingteam Unicorn opgericht, als zelfstandige sub-vereniging binnen Strijd in Vrede. Er werd begonnen met de voorbereiding van het eerste toernooi in September 1993. Er werden door de leden (met hulp van Piet van Lent), uit foam, een tiental 3D doelen gesneden en beschilderd en de rest van het parcours bestond toen nog uit doelpakken met dierblazoenen.

De eerste wedstrijd werd georganiseerd op het Motorcrossterrein Wolfsbosch en dat beviel hen zo goed, dat ze daar, na 25 jaar, nog steeds hun wedstrijden organiseren. De faciliteiten zijn er uitstekend en de samenwerking is prima. Het glooiende motorcrossterrein en de achterliggende bossen lenen zich goed voor het bouwen van een 3D parcours.

Er meldden zich 120 deelnemers aan voor deze eerste wedstrijd, maar doordat het de hele vrijdag voor het toernooi en de gehele zaterdag regende, schoten uiteindelijk maar 60 schutters de wedstrijd uit. Doordat de campingplaats laag lag regende deze helemaal vol, waardoor vele deelnemers op zaterdagavond al naar huis gingen. De overgebleven schutters genoten nog van een prachtige zondag en algemene indruk over deze eerste wedstrijd was goed. Dit ging natuurlijk rond in de 3D scene en het toernooi bleef de jaren daarna gestaag groeien, tot uiteindelijk 235 deelnemers, die nu ieder jaar het toernooi in Gemert bezoeken. En deze deelnemers komen van alle windrichtingen. Schutters uit de volgende landen hebben het toernooi al eens bezocht: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittanië, Ierland, Zweden, USA en Australië.

Tegenwoordig bouwen ze hun doelen niet meer zelf, maar kopen Amerikaanse doelen (van de beste kwaliteit) in. De schutters kunnen bij hen dan ook Mosquito tot Eland tegen komen, op afstanden tussen 8 en 85 meter. En als je er dan bij bedenkt dat de te schieten afstanden zelf ingeschat moeten worden, zul je begrijpen waarom deze wedstrijden als uitdagend gezien worden. Hun wedstrijd staat alom bekend als professioneel georganiseerd, zijn uitdagend gebouwde parcoursen, de uitstekende inwendige verzorging van de mens en zeker ook niet te vergeten, de zaterdagavond feesten! Allemaal reden waarom hun toernooien nog steeds (erg) druk bezocht worden, ondanks een explosief groeien van het aantal 3D toernooien in Nederland.

Bij 3D schiet je op dierafbeeldingen (poppen) over zelf in te schatten afstanden. Er zijn op de doelen verschillende ringen aangebracht om het scoreverschil aan te geven en je hebt 3 pogingen om het doel te raken, waarbij een 1e getroffen pijl uiteraard hoger scoort dan een 2e of 3e.

De leden hebben zelf ook al wat afgereisd om deel te nemen aan Nationale en Internationale kampioenschappen en zijn daarbij ook zeer succesvol geweest. Zo hebben zij (individueel en teams) tijdens nationale kampioenschappen (vanaf 2008) al 40 gouden, 7 zilveren en 6 bronzen medailles weten te winnen. En werden er tijdens Europese en Wereld kampioenschappen 7 gouden medailles, 3 zilveren en 3 bronzen medailles gewonnen. Ook heeft een oud-lid van Bowhuntingteam Unicorn nog 2 Europese en 2 wereldrecords op haar naam. Bovenstaande resultaten hebben er ook toe geleid dat ze meerdere voormalig Laarbeekse sportmannen/-vrouwen onder hun leden hebben.

De 25-jarige jubileumwedstrijd van afgelopen weekend, was weer helemaal volgeboekt. Gelukkig was het weer hen goed gezind en was het het gehele weekend zonnig. En om het feestje ook echt te vieren, speelde er op vrijdagavond een liveband en was er op zaterdagavond een Feest DJ. Op deze dag werden de oprichters, voor hen geheel als verrassing, geëerd met hun 25-jarig jubileum. Na een speech, waarbij herinneringen werden opgehaald, werden er herinneringsborden en dinerbonnen aan de jubilarissen aangeboden en werd er getoast op de volgende 25 jaar, waarna het feest nog tot in de vroege uurtjes doorging.

Het 25-jarig Jubileum 3D Toernooi van Bowhuntingteam Unicorn was, zowel sportief en als feest, één groot succes. Mede ook door de sponsoren die extra te verloten prijzen beschikbaar hadden gesteld.