Rubens
Rubens Foto:

Rubenslaan

Peter Paul Rubens (Siegen, Duitsland, 28 juni 1577 – Antwerpen, 30 mei 1640) was een Zuid-Nederlandse schilder van Vlaamse barok, tekenaar en diplomaat, werkzaam in Antwerpen. Zijn vader Jan Rubens was een vooraanstaand advocaat. Dat Peter Paul Rubens in het Duitse Siegen is geboren heeft te maken met het feit dat ouders zich in Antwerpen niet veilig voelden en naar Keulen uitgeweken waren. Zijn beroep als advocaat bracht hem naar Siegen. Nadat de vader in 1587 was overleden, keerde het gezien terug naar Antwerpen.

Na zijn opleiding bij verschillende bekende Vlaamse schilders te hebben gekregen , werd hij in 1598 als meester opgenomen in het Sint Lucasgilde. In 1608 werd hij hofschilder van Albrecht van Oostenrijk en Isabella van Spanje. De tijd daarvoor vertoefde hij in Italië en Spanje en maakte daar kennis met de werken van belangrijke kunstenaars, terwijl hij daar ook diplomatieke missie vervulde.

In Antwerpen richtte hij een groot atelier (het huidige Rubenshuis), waar een groot aantal leerlingen te werk werden gesteld. De meester zelf schilderde vaak bij portretten alleen het gezicht en de handen; de rest was na een grove schets voor de knapen, zo kon de meester in een hoog tempo vele opdrachten aanvaarden. De productiviteit van Rubens was dan ook verbazingwekkend. Afbeeldingen van dieren liet hij over aan Frans Snyders die in Rubens' atelier werkte. Rubens kende de knepen van het vak. Alles werd tot in detail voorbereid, veel studies en tekeningen getuigen hiervan

De stijl van Rubens behoort tot de Antwerpse School uit de vroege 17e eeuw. Zijn schilderijen hebben veel kenmerken van de barok, maar ook Italiaanse invloeden zijn zichtbaar.

Lijdend aan jicht stierf hij, in het Rubenshuis te Antwerpen, op 30 mei 1640. Rubens ligt begraven in de Sint-Jacobskerk te Antwerpen.

Een bekend werk van Peter Paul Rubens is de Kruisafneming van 1611. Het drieluik staat opgesteld boven een altaar in de O.L.-Vrouwekathedraal van de stad Antwerpen en is een van de zeven wonderen van België.

Bron: Wikipedia

Martin Philipsen
Heemkundekring De Lange Vonder