Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Prikkelarme kermis Beek en Donk beleeft zesde editie en vindt veel navolging

"We willen alsmaar iets doen maar we moeten juist nietsdoen!"

Redacteur: Mariëlle de Beer

Beek en Donk – Op het Piet van Thielplein vindt zondag 10 september van 12.30 tot 14.00 uur de zesde editie plaats van de prikkelarme kermis; een 'gewone' kermis maar dan zonder knipperende lichten en harde geluiden en mét aangepaste snelheden en de inzet van heel veel vrijwilligers. Een verademing voor iedereen die gevoelig is voor deze prikkels. Jos Dijstelbloem uit Beek en Donk was zes jaar geleden initiatiefnemer van dit concept en is nog steeds even enthousiast betrokken.

Historie
"Zes jaar geleden wilde ik met mijn kleinzoon Stef naar de kermis. Stef is autistisch. Hij wilde heel graag naar de kermis maar op het kermisterrein aangekomen, wilde hij zo snel mogelijk weer naar huis", vertelt Jos. "Voor Stef waren er te veel prikkels waardoor hij rechtsomkeert maakte. Hoe jammer en sneu is dat? Toen ontstond bij mij spontaan het idee van een speciale kermis voor kinderen met autisme. Echter, al sparrend met gemeente en andere betrokkenen werd al snel duidelijk dat dat niet haalbaar zou zijn. Totdat het kwartje viel; we wilden alsmaar iets speciaals doen, maar de kunst was juist om niks te doen! Kermisexploitanten hoefden alleen maar hun licht en geluid te dempen en de snelheden van de attracties aan te passen. Het idee is destijds verder uitgewerkt en goed ontvangen door de gemeente en uit die samenwerking is het idee van de prikkelarme kermis ontstaan en verder in praktijk gebracht." En dat is niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels is het concept in zeker 29 gemeenten overgenomen, waaronder in Helmond en Tilburg.

Gedragen door vrijwilligers
"Zonder vrijwilligers zou de prikkelarme kermis nooit zijn geworden wat hij nu is", vertelt wethouder Greet Buter. "Het is geweldig dat er zoveel vrijwilligers beschikbaar zijn. Dit jaar werken maar liefst 30 vrijwilligers mee. Een groot compliment is op zijn plaats aan Jos die dit samen met de vrijwilligers van de grond heeft gekregen. Het was zijn initiatief zes jaar geleden waar we als gemeente heel graag aan meewerken. Ook dank aan de exploitanten die dit mogelijk maken." Jos kan putten uit een heel netwerk van vrijwilligers. "Vanaf de eerste editie heeft Arno van de Kam, directeur van Regionaal Autisme Centrum, ook zijn steentje bijgedragen", vult Jos aan. "Hij heeft kennis van zaken, instrueert de vrijwilligers maar gaat ook met kermisexploitanten in gesprek. Want alhoewel iedereen met plezier meewerkt, zijn er toch ook nog altijd exploitanten die niet in de gaten hebben dat mensen met autisme prima functioneren en geen typisch uiterlijke kenmerken vertonen."

Duidelijkheid scheppen
De rol van vrijwilligers op de prikkelarme kermis is vooral duidelijkheid scheppen. Jos noemt een voorbeeld; "Een autistisch kind wil graag weten wat hem of haar te wachten staat. Denk aan de rups. Gaat die kap nu wel of niet dicht? Op de prikkelarme kermis staat daarom bij de rups een vrijwilliger die kortsluit met de exploitant dat de kap van de rups tijdens een ritje bijvoorbeeld niet dicht gaat en kan dit dan van tevoren aan de kinderen vertellen. Dan weten ze precies waar ze aan toe zijn. Maar ook de instaptijden worden vertraagd, zodat er geen haast hoeft te zijn en iedereen op zijn of haar eigen tempo kan instappen. Ook dat geeft rust en overzicht."

Een uitje voor de hele familie
"Het is een magisch concept en alles is ontzettend goed voorbereid", vertelt verantwoordelijk ambtenaar van de gemeente Laarbeek Agnes Franssen. "Op deze manier kan naar de kermis gaan een uitje zijn voor de hele familie. Maar niet alleen de kinderen genieten van een prikkelarme omgeving, ook ouders en opa's en oma's vinden het vaak heerlijk rustig. Er hangt een hele andere sfeer maar het is nog steeds een 'echte' kermis. En wat heel mooi is om te zien, is dat steeds meer kinderen die de prikkelarme kermis bezoeken op het moment dat de lichten en het geluid weer aangaan, zich zo thuis voelen dat ze vaak nog een uurtje langer blijven. Echt een win-winsituatie!"

Tot slot
Stef is inmiddels 14 jaar oud maar is nog even enthousiast als zes jaar geleden. "Het is fantastisch dat het hele gezin naar de kermis kan", besluit Jos, "en daar blijf ik me voor inzetten samen met de vrijwilligers. Mochten er mensen zijn die zich ook graag als vrijwilliger inzetten tijdens de prikkelarme kermis, dan kunnen zij zich melden bij contactpersoon Agnes Franssen van de gemeente via agnes.franssen@laarbeek.nl want vrijwilligers heb je nooit genoeg!"

Afbeelding