Organisatie Oktoberfest en Cäpt'n Klug & die Zwergsteirer
Organisatie Oktoberfest en Cäpt'n Klug & die Zwergsteirer Foto:

"De bezoekers zijn bijna allemaal in Tirolerstijl, ieder jaar mooier en beter"

Oktoberfest Aarle-Rixtel: Es wird toll!

Redacteur: Thea Wich

Aarle-Rixtel – In de feesttent (gelegen in Aarle-Rixtel aan hoek Dorpsstraat-Wilhelminalaan) vindt vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober de zesde editie plaats van het Oktoberfest. De organisatie van dit reeds bijna uitverkochte festijn is in handen van Stichting Oktoberfest Aarle-Rixtel. Bestuursleden en vrijwilligers zijn al maanden bezig met de nodige voorbereidingen.

Beide avonden worden geopend door Die Partyhosen. Dit twaalfkoppig orkest uit Aarle-Rixtel heette voorheen de Klokkendorper. "In die tijd waren we een blaaskapel en organiseerden we ieder jaar met Pinksteren het Blaaskapellenfestival", vertelt bestuurslid en trompettist Hein van Brug (55): "Dat festival heeft 45 jaar bestaan. Toen we op een gegeven moment de bezoekersaantallen zagen teruglopen, vooral onder de jeugd, zeiden we: we moeten iets anders gaan doen." "We hadden geen keus", voegt medebestuurslid Arjen van den Tillaar (49) toe: "Als we niks deden gingen we ter ziele. Het was erop of eronder."

Na deze constatering kwam Hein met het lumineuze idee om een Oktoberfest te organiseren: "Oktoberfesten waren net een beetje in opkomst. Op andere plaatsen had ik al gezien dat deze feesten goed in de smaak vielen bij jong en oud. Onze achterban van vrijwilligers en sponsoren was meteen enthousiast." Besloten werd het Pinksterweekend als datum los te laten. "Het is een Oktoberfest, dat moet natuurlijk plaatsvinden in oktober", vertelt Arjen: "We kozen voor het eerste weekend in oktober."

Niet alleen datum, maar ook repertoire en naam werden aangepast aan de nieuw ingeslagen weg. "Als Klokkendorper waren we een echte blaaskapel", legt Hein uit: "Dat zijn we niet meer. We spelen nu Oostenrijkse feestmuziek, veelal met zang. De naam Partyhosen sluit hier beter bij aan."

In 2012 vond de primeur plaats van het Aarlese Oktoberfest. Het bezoekersaantal was zo goed en de reacties waren zo positief dat de organisatie, onder leiding van voorzitter Henrie van Vijfeijken, die zaterdagavond al besliste om er een jaarlijks terugkerend festijn van te maken. Sindsdien is het Oktoberfest alleen maar gegroeid: ieder jaar een grotere tent, dit jaar zelfs twee (een grote en een kleine). In de grote tent wordt het festijn zowel op vrijdag 6 als zaterdag 7 oktober geopend door Die Partyhosen gevolgd door Das Stimmt. Vervolgens treedt daarna vrijdags op Wir Sind Spitze en zaterdags Die Powerhosen. Beide feestbands behoren tot de nationale top van Oktoberfesten. In de kleine tent wordt beide avonden muziek gedraaid door DJ Immer Hansi.

Dat het Oktoberfest in Aarle-Rixtel, met sfeervol ingerichte tent, lange tafels en houten banken, dansvloer en grote pullen bier, ook bij het publiek in de smaak valt is volgens Hein geen twijfel: "De bezoekers zijn bijna allemaal in Tirolerstijl, ieder jaar mooier en beter. Dat maakt het totaalplaatje compleet." Ook aan de voorverkoop is te merken dat het 'fest', goed voor zo'n kleine duizend bezoekers per avond, razend populair is. "Dit jaar waren we voor de zaterdagavond binnen twee en een halve dag helemaal uitverkocht", aldus een trotse Arjen: "En de kaartjes stonden nog niet eens online. Bij bakkerij Van Brug en Frans van den Heuvel was het een gekkenhuis."

Voor de vrijdagavond zijn nog een aantal kaarten te koop op de volgende voorverkoopadressen: Van den Heuvel Groente & Fruit en bakkerij Van Brug in Aarle-Rixtel en DIO Mark in Lieshout. Het bestuur en vele vrijwilligers gaan ondertussen door met de voorbereidingen, Zij hebben er zin in, of om maar met de woorden van het bestuur te spreken: es wird toll!