Probleemstelling door Helder Theater
Probleemstelling door Helder Theater Foto: Martin Prick

'Pesten 2.0' niet goed bezocht, maar erg verhelderend

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Martin Prick

Aarle-Rixtel - Het Dorpsplatform in de persoon van Pieter Verschuuren en Stichting ViERBINDEN vragen aandacht voor de opkomst van het digitale pesten onder de jongeren. Deze informatieavond vond maandag 18 september plaats in De Dreef.

Gevolgen
Steeds meer verenigingen en scholen krijgen te maken met een aantal zaken, die de opkomst van de mobieltjes met zich mee brengt. Het communiceren gebeurt steeds minder direct of zoals dat tegenwoordig heet 'face to face'. Nee, er zijn digitale platforms als Instagram (Insta) Whatsapp en Twitter, waarop vooral jongeren contact hebben met anderen. Deze onpersoonlijke manier van communiceren leidt vaak tot onbedoeld heftige uitspraken, waarvan de impact niet altijd goed overwogen wordt. Als de een het niet eens is met de ander vliegen de scheldwoorden en compromitterende afbeeldingen over de digitale snelweg. Mensen die op deze manier gekwetst worden, kunnen gedeprimeerd raken of het zicht op de werkelijkheid verliezen. Wijkagent Esther van Lee zet uiteen wat de gevolgen zijn voor de plaatser van weinig verhullende foto's op internet: "Zij hebben daar hun hele leven last van, want ze krijgen een strafblad". Vaak is dit echter juist de overweging bij het bepalen van de reactie van hulpverleners. Het heeft zulke grote gevolgen voor jongeren, dat er vaak naar andere wegen wordt gezocht dan gerechtelijke stappen.

Reageren
De weinige mensen in de zaal zijn over het algemeen boven de veertig en sommigen ver daarboven. Het is jammer, dat de eigenlijke doelgroep, de jongeren, zo slecht is vertegenwoordigd. Belangrijk is het wel, dat de leiding van sportclubs en jongerenverenigingen al aan het nadenken zijn over deze problemen. Het probleem wordt verduidelijkt door toneelgroep 'Helder Theater' die op een niet mis te verstane manier situaties uitbeeldt, waarbij de veranderingen in de houding van jongeren erg opvallen. Een kind op de middelbare school vindt het niet zo erg als ze er op een foto veel ouder en sexyer uitziet dan ze als 13-jarige is. Terwijl de jongeren het niet zo'n probleem vinden, staan de meeste volwassenen uiterst sceptisch tegenover dit gedrag. Als een lid van een koor tijdens de repetitie met haar mobiel bezig is ervaart de dirigent dit als een inbreuk op zijn autoriteit, terwijl de persoon in kwestie het op dat moment erg belangrijk vindt op een binnengekomen bericht te reageren.

Aanpak
De presentatie van de avond is in handen van Asja Huijbers, jongerenwerker van ViERBINDEN, in leeftijd niet ver van de jongeren verwijderd en bedreven in de taal en denkwijze. Het Dorpsplatform Aarle-Rixtel is de organisator. Zij verstuurde uitnodigingen naar 35 verenigingen met jeugdleden, maar de opkomst is erg mager. Wel biedt deze avond de mogelijkheid tot een levendige discussie, die al meteen aan het begin van de avond door 'Helder Theater' wordt aangezwengeld als zij incognito reageren op de inleiding door Asja. Verder dan een inventarisatie van de problemen komt de avond in het begin niet. Pas als er door de leiding van voetbalclub ASV wordt verteld welke begeleiding de jeugd daar krijgt, komt er een discussie op gang hoe dit verder vorm te geven binnen andere groepen. De selectiespelers van ASV hebben een programma opgezet om de jeugdspelers te observeren tijdens de training zodat direct kan worden gepraat als er buitengewoon gedrag wordt geconstateerd.

Info
Voor mensen, die meer informatie willen hebben over dit onderwerp, of die de avond niet hebben kunnen bezoeken, ligt er op het ontmoetingscentrum een 'goodie bag' klaar met allerlei info en nummers van personen en instanties, die hulp kunnen bieden. Ze kunnen gratis worden afgehaald, vragen naar Asja Huijbers.

Afbeelding