De Laarbeekse delegatie in Slovenië
De Laarbeekse delegatie in Slovenië Foto: Suzan Mulder

Europees GOUD voor GROEN Laarbeek!

Redacteur: Suzan Mulder

Slovenië/Laarbeek - De spanning stijgt ten top tijdens de officiële prijsuitreiking van de Europese Entente Florale in het Sloveense Podcetrtek. Bijna twee uur is de ceremonie onderweg, als de Laarbeekse delegatie vrijdagavond rond half negen aan de beurt is om naar het podium te komen. Zodra de verlossende woorden 'gold medal' klinken, wordt er uitbundig gejuicht en vallen de medewerkers van het greenteam en de meegereisde vrijwilligers elkaar in de armen. Een gedroomd slot van een lange dag. Die ochtend om 5.20 uur was het gezelschap vanuit Beek en Donk vertrokken. DeMooiLaarbeekKrant reisde mee en volgde de gebeurtenissen op de voet.

"Het is een titel voor de hele Laarbeekse gemeenschap"
Twee jaar lang hebben de ambtenaren van de gemeentelijke groenafdeling samen met collega's van diverse afdelingen en een club vrijwilligers vanuit diverse Laarbeekse organisaties (waaronder het Laarbeeks Landschap, IVN, buurtvereniging De Beekse Akkers en natuurspeeltuin de Octopus) toegewerkt naar deze uitslag. Het begon met deelname aan de landelijke Groencompetitie Entente Florale waarin Beek en Donk uitgeroepen werd tot groenste dorp van Nederland. Een titel die door de gemeente direct werd aangepast naar groenste gemeente van Nederland. "Volgens de officiële spelregels mag er maar één dorp meedoen aan de wedstrijd," vertelt projectleider Michel Brands onderweg in de bus. "Maar wij hebben altijd het volledige gemeentebeleid voor alle kernen gepresenteerd en de vrijwilligers en organisaties die de deelname mee hebben voorbereid en uitgevoerd komen uit heel Laarbeek. Voor ons is het dan ook een titel voor de hele Laarbeekse gemeenschap."

"De vrouw die naast me stond gaf ik direct een zoen"
Voor het greenteam van de gemeente was het dan ook direct duidelijk dat juist die vrijwilligers die zich zo vol enthousiasme en met veel toewijding in hadden gezet, mee mochten naar de prijsuitreiking. Dus ondernamen ze met z'n allen de lange reis via Schiphol naar het Kroatische Zagreb en vandaaruit naar het plaatsje Podcetrtek in Slovenië. Onderweg was er tijd genoeg voor speculaties. Wordt het goud, zilver of brons? Waar de gemeentemedewerkers vol vertrouwen waren, spraken de meeste vrijwilligers zich wat voorzichtiger uit. Des te groter was de ontlading toen het daadwerkelijk goud bleek te zijn. "Ik had niet van mezelf gedacht, dat ik zo uitgelaten zou reageren. De vrouw die naast me stond gaf ik direct een zoen", vertelt vrijwilliger Jaap Wijdenes (projectleider weidevogelbescherming Laarbeeks Landschap) terwijl hij straalt van oor tot oor. "We worden zelfs met naam en toenaam genoemd in het juryrapport", melden de heren van speeltuin de Octopus glunderend. "De jury is heel erg onder de indruk van onze natuurspeeltuin waar kinderen heerlijk vrij kunnen spelen."

"De gouden titel is geen einddoel. We gaan door"
Na winst van de Nederlandse titel was voor de gemeente deelname aan de Europese strijd een logisch vervolg. Tijdens de voorbereiding van de Europese jurydag werden ook de acties 'Tegel eruit, plant erin' en de 'Laarbeekse Groenstrijd', beiden in samenwerking met Laarbeekse groenondernemers, opgezet. Voor deze acties komt de gemeente Laarbeek deze week ook nog in aanmerking voor de Steenbreek Trofee. Wethouder Tonny Meulensteen: "Het behalen van de gouden titel is een fantastisch resultaat. Maar het is geen einddoel. We gaan door. De beweging die we in Laarbeek gemaakt hebben, de groenbeleving, is enorm toegenomen. We zien allerlei initiatieven ontstaan en het bewustzijn rondom duurzaamheid en biodiversiteit nemen toe. We dagen alle inwoners uit met ideeën te komen en zetten binnenkort nieuwe acties op touw voor buren, straten en buurtverenigingen om met elkaar hun leefomgeving te vergroenen."

Lees verder op pagina 15.

Ontlading bij het behalen van de 'gold medal'