Afbeelding
Foto: ingezonden

Vrijwilligersavond Laarbeek

Het belang van de vrijwilliger
Vrijwilligers leveren een grote bijdrage aan het maatschappelijk en cultureel leven in Laarbeek. Met die inzet dient hij of zij niet alleen de vereniging zelf maar levert ook een bijdrage aan de leefbaarheid van Laarbeek. De vrijwilliger maakt het door zijn inzet mogelijk voor de leden of betrokkenen om hun hobby uit te oefenen. Zij kunnen sporten, muziek maken, acteren of koningsdag vieren dankzij de inzet van de vrijwilligers die deze activiteiten organiseren. Maar niet alleen binnen verenigingsverband maar ook daarbuiten zoals bijvoorbeeld in de zorg zien wij dat velen zich als vrijwilliger bijzonder inzetten. Speciaal de mantelzorger, die belangeloos de hulpbehoevende medemens verzorgt, is onmisbaar. Vrijwilligers vormen de smeerolie voor de culturele en maatschappelijke raderen van de dorpen. Die raderen willen we graag goed draaiende houden.

Voorbeeld
Een prachtig voorbeeld zien we aanstaande zaterdag bij "Plein de Kuiperij" in Lieshout, dat om 16.00 uur feestelijk wordt geopend. Hier hebben de omwonende vrijwilligers in samenwerking met de gemeente een ontmoetingsplek gecreƫerd. En het zijn vooral de vrijwilligers die het vele werk hebben verzet. Het plein van de voormalige basisschool De Fontein hebben ze veranderd in een speel- en ontspanningsplein voor jong en oud. Complimenten! Vanuit de lokale politiek willen wij daarom ook niet bezuinigen op het vrijwilligerswerk, niet op verenigingen- en op mantelzorgactiviteiten. We vragen ons af hoe wij dit domein op een goede manier kunnen faciliteren en ondersteunen. Want natuurlijk worden er ook knelpunten ervaren. Zo hebben sommige verenigingen moeite met het werven van (voldoende) vrijwilligers voor bestuursfuncties en commissies. Van andere verenigingen horen we dat ze vastlopen in administratieve rompslomp en de formele procedures bij de organisatie van activiteiten, bij het aanvragen van vergunningen en zo meer. Maar er zullen zeker nog andere aandachtspunten zijn. En aan wie kunnen we dat het beste vragen? Aan de vrijwilligers zelf.

Aanmelden vrijwilligersavond
In het algemeen vragen wij ons af: wat gaat er goed in het vrijwilligerswerk en waar zitten de knelpunten? En welke bijdrage kunnen wij leveren om de problemen mee te helpen oplossen? Dat vragen we aan bestuurders en sleutelfiguren van verenigingen, want die weten dit het best. Het is in een ieders belang om de kwaliteit van het vrijwilligerswerk, van de maatschappelijk culturele smeerolie, op een goed niveau te brengen en te houden. Niet alleen voor nu, maar ook voor later. Met een moeilijke term: bestendigen of verduurzamen van het vrijwilligerswerk voor een blijvende, aangename en gedegen leefbaarheid in de Laarbeekse kernen. Met dat doel voor ogen houdt het CDA een vrijwilligersavond op 11 oktober om 20.00 uur in kasteel Croy in Aarle-Rixtel. Wil je daar graag bij zijn meld je dan aan bij jacqueskals@hetnet.nl. Geef daarbij a.u.b. aan welke vereniging of organisatie je vertegenwoordigt. Er is plaats voor maximaal twee personen per 'club'. Misschien tot dan.

CDA afdeling Laarbeek