Burgemeester Frank van der Meijden won de vorige editie
Burgemeester Frank van der Meijden won de vorige editie Foto: sfdmedia images / Marco Loman

Burgemeester Van der Meijden verdedigt titel tijdens NK Wielrennen voor burgemeesters

"Er is sprake van gezonde rivaliteit!"

Redacteur: Mariëlle de Beer

Beek en Donk – Aanstaande zaterdag 23 september is het zover; het NK Wielrennen voor burgemeesters (én gemeentesecretarissen en wethouders). Aangezien Laarbeeks burgemeester Frank van der Meijden vorig jaar de titel won, organiseert Laarbeek dit jaar deze officiële wielerwedstrijd. "Het is niet alleen een sportieve aangelegenheid maar ook een uitgelezen kans om Laarbeek goed op de kaart te zetten", aldus de burgemeester.

Burgemeester, hoe ziet de belangrijke dag van aanstaande zaterdag eruit?
"De dag start om 10.00 uur met de officiële ontvangst van alle deelnemers en hun partners. Om 11.00 uur wordt de groep in tweeën gesplitst in de zogenaamde 'rechtop-fietsers' en de 'krom-fietsers'. De eerste groep zijn recreatieve fietsers (veelal ook de partners van) en de tweede groep zit, zeg maar, op een wielrenfiets. Toen de vier Laarbeekse wielerclubs lucht kregen van deze wedstrijd, hebben zij direct hun medewerking toegezegd, taken verdeeld en een prachtige fietstocht uitgezet door de vier kernen, zodat alle gasten met eigen ogen kunnen zien hoe mooi (en groen!) Laarbeek is. Na een gezamenlijke lunch op kasteel Croy fietsen we terug naar het gemeentehuis voor het officiële gedeelte. De wedstrijd wordt gereden door burgemeesters, gemeentesecretarissen en wethouders. Commissaris van de Koning Wim van de Donk geeft om 14.30 uur het officiële startschot. Hij hoopt dat de titel in Brabant zal blijven."

Is er sprake van onderlinge competitie?
"Ik heb al te horen gekregen dat het niet netjes is om je eigen wedstrijd te winnen, maar ik ga voor goud! De wedstrijd leeft in wielerland en wordt ook officieel aangekleed met alle toeters en bellen die daarbij horen. Het is een hele tactische wedstrijd en er is zeker ook sprake van onderlinge competitie. Vorig jaar heb ik Marco Out, burgemeester van Assen, geklopt en hij wil revanche nemen heb ik vernomen. Maar ook Joost van Oostrum, burgemeester van de gemeente Berkelland en Arie van Erk, burgemeester van Hillegom, zijn geduchte tegenstanders. Er is sprake van gezonde rivaliteit, in iedere categorie. Ik heb zelfs begrepen dat wethouder Stef Luijten van Bergeijk - mijn opvolger - gedwongen op de fiets is gezet om hier de eer van Bergeijk hoog te komen houden. Hij heeft er speciaal een fiets voor aangeschaft."

Mag men u komen aanmoedigen?
"Het wordt echt een criterium en dus heel aantrekkelijk om te zien denk ik. Omdat het parcours rondom het gemeentehuis ligt, zal een aantal wegen voor bepaalde tijd worden afgesloten. Ik hoop op begrip van inwoners voor de tijdelijke overlast. Ik wil nogmaals benadrukken dat dit NK behalve het sportieve element ook zeker een mooie gelegenheid is om Laarbeek te promoten. Leuk detail: na de wedstrijd vindt direct de prijsuitreiking plaats in alle categorieën. Niemand minder dan Eddy Bouwmans komt de prijzen uitreiken. Ik hoop op een geslaagd evenement en wil mijn dank uitspreken naar alle vrijwilligers en andere betrokkenen die zich direct verenigd hebben om dit zaterdag mogelijk te maken in Laarbeek. Mensen zetten elkaar hier echt in hun kracht."

Afbeelding