Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Buurtvereniging Beekse Akkers plaatst biodiversiteitsmeter tijdens burendag

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Joost Duppen

Beek en Donk – Vogels, planten, zoogdieren, insecten en waterdieren. In de groene wijk 'Beekse Akkers' staat sinds afgelopen zaterdag een biodiversiteitsmeter die bewoners bewust maakt van de natuurlijke omgeving. Mensen in de wijk worden aangespoord om hun leefomgeving zo in te richten dat flora en fauna meer divers zal zijn.

Diversiteit
Een groot grasveld, centraal gelegen in de Beekse Akkers. De zon schijnt en er wordt druk getimmerd en geschilderd aan vogelhuisjes. Hopelijk vinden vogels hun weg naar deze huisjes. Net als mensen hebben vogels behoefte aan een groene omgeving. Met een biodiversiteitsmeter wordt de stand van de natuur in de omgeving voor bewoners van 'De Beekse Akkers' inzichtelijk gemaakt. Wijkbewoners worden aangespoord om hun buurt groener te maken. Door bijvoorbeeld bloemrijke borders aan te leggen, zullen er meer insecten komen en hierdoor is er meer voedsel voor vogels en kleine zoogdieren zoals egels. Diversiteit aan planten zal ook een gemêleerde populatie insecten aantrekken. De wijk gaat een verbinding vormen met groene gebieden zoals de Rijakkerweg en Het Laar. In sloten en poelen zullen verschillende waterdieren beter kunnen leven. Als er door de bewoners gegrapt wordt over muggen, wordt uitgelegd dat door meer diversiteit mensen minder last van muggen krijgen. Ze worden namelijk bestreden door hun natuurlijke vijanden. Over een jaar wordt de populatie vogels, planten, zoogdieren, insecten en waterdieren weer bekeken. De panelen in de biodiversiteitsmeter zullen dan verschoven worden, zodat buurbewoners kunnen zien hoe de stand van de natuur is.

Jonge buurtvereniging
Enthousiaste buurtvereniging 'De Beekse Akkers' is blij met de meter. Vier jaar geleden hebben ze tijdens Burendag de vereniging opgericht. "Er is veel draagkracht voor groen in de buurt", vertelt Michiel Bergman. "Met hulp van lokale groen-ondernemers hebben we de rotonde in de Oranjelaan al prachtig beplant. Een visitekaartje bij het binnenrijden van Beek en Donk. Het is ook belangrijk om de bewoners van de wijk en hun kinderen enthousiast te maken voor de natuur." Wethouder Meulensteen onthult samen met een aantal kinderen de biodiversiteitsmeter. Hij is blij dat er een meter in Laarbeek, groenste gemeente van Europa, geplaatst is. Eerder zag hij de meter in Den Bosch en hij is blij dat buurtvereniging 'De Beekse Akkers' enthousiast aan het project meewerkt. Gijs Meijer van adviesbureau Sweco, die samen met het IVN Laarbeek en de gemeente Laarbeek de meter mogelijk maakte, legt uit dat een groene wijk niet alleen voor de dieren goed is. Ook mensen worden er vrolijker en gelukkiger van. Een wijk wordt leefbaarder en populairder en daardoor worden huizen meer waard. Dus eigenlijk is een groene buurt goed voor mens en dier.

Afbeelding