Nuchtere moslim

We genieten wat af in Nederland! Iedere gebeurtenis, hoe klein ook, gaat vergezeld van de wens: 'geniet ervan!' Via WhatsApp of ander digitaal medium wordt die boodschap liefst ook nog vergezeld van een paar klinkende glazen wijn. Want tja, dat hoort er bij ons toch wel bij. Ik zal niet ontkennen dat het ook heerlijk is, na een drukke dag onderuit op de bank, zalig! Een lekker diner of een feestje kan eigenlijk al niet meer zonder. Het is alleen wel een kunst om op tijd over te gaan op een alcoholvrije versnapering en daar gaan we vaak de mist in.

Want wees eerlijk, wat zou er toch ook een hoop ellende voorkomen worden zonder alcohol? Hoeveel relaties zijn er niet aan ten onder gegaan? Banen door kwijtgeraakt en dan hebben we het nog niet over de onnodige maar zo verschrikkelijke verkeersongevallen waarbij vaak onschuldige slachtoffers vallen? Hoeveel ouders liggen er niet wakker wanneer hun kroost op stap is, bang dat ze met een drankje teveel in de auto stappen? Of slachtoffer worden van iemand die, overmoedig door de drank, toch de weg op is gegaan? Ik geef eerlijk toe dat ik, toen mijn zoons voor het eerst uitgingen, me ontzettend veel zorgen heb gemaakt. Nachten wakker lag. Of ze maat wisten te houden en, ook belangrijk, of ze wel bestand waren tegen de groepsdruk. Het is immers wel heel stoer om jezelf lazarus te drinken….

Een verrassende openbaring was voor mij een inkijkje in de gedachtegang van de 'echte' moslim. Als bijdrage aan een etentje wat zij zouden verzorgen, had ik erop gestaan de drankjes voor mijn rekening te nemen. Alles was goed, 'zolang er maar geen alcohol in zit' werd er gezegd. Uitzondering was de jongste van het stel, die maakte duidelijk dat hij bier wilde. Die opmerking viel verkeerd. 'Hij is geen goede moslim' werd er gezegd. 'Wat is er eigenlijk zo erg aan als hij een glaasje alcohol meedrinkt?' vroeg ik. 'Omdat alcohol bedwelmt' kreeg ik als antwoord. 'Voor een moslim is het verstand heel belangrijk, dat is een van onze belangrijkste waarden. Je verstand zorgt ervoor dat je het verschil van goed en kwaad kunt onderscheiden. Door het drinken van alcohol ben je niet meer helder en er sterven ook veel hersencellen af. Dat wil toch niemand?'.

Ik gun bezorgde ouders een paar 'echte' moslimjongeren in de klas van hun kroost…..