Afbeelding
Foto:

De lift met de Ambulance

Regelmatig kom ik nog naar Lieshout en blijf dan meestal een week of twee. Vliegen vanuit Eindhoven naar Porto is een fluitje van een cent en voor de prijs hoef je het ook al niet te laten. Maar in Porto ben ik er nog niet. Een prima alternatief voor de huurauto is de trein die je in twee uur meeneemt naar Pinhao langs de schitterende Douro.

Onlangs wilde ik naar Nederland en aangezien ik de auto thuis wilde laten bekeek ik in mijn dorp Sao Joao da Pesqueira de avond tevoren, hoe laat de bus de volgende dag naar het treinstation van Pinhao zou vertrekken. Lekkere verrassing: "morgen rijden er geen bussen." Wat nu?! De dame achter het loket vraagt me: "hoe laat moet je in Pinhao zijn?" Ik antwoord: "maakt me eigenlijk niet uit, zolang ik maar mee kan met de trein naar Porto". Met een knipoog en een geruststellende frons pakt ze de telefoon en zegt als ze ophangt: "als je hier morgenvroeg om 8 uur bent kun je met iemand meerijden naar Porto". "Nog beter", denk ik, top geregeld!

De volgende ochtend ben ik er om kwart voor acht maar in geen velden of wegen een auto te zien. Het zal toch niet?! Even later stopt een ziekenauto en de chauffeur vraagt me: "Martin?". Ik sta perplex, mijn koffer kan er achterin nog wel bij en wordt naast de patiƫnt neergezet. Vervolgens twee uur lang heel gezellig gesproken met de ambulance-chauffeur, die me in de stad afzet; en nee hij wil er beslist niets voor hebben. Achteraf heb ik hem wel een fles wijn gebracht natuurlijk maar het zegt veel over dit gebied. Als we elkaar kunnen helpen doen we dat! Ik denk nog 'dit verhaal geloven ze in Nederland nooit'.

Weer een mooie ontmoeting met de Portugezen, Welkom in de Douro!

Maarten van Luyt, geboren en getogen in Lieshout, schrijft over zijn leven als wijnboer in Portugal. www.luytwijn.nl

Afbeelding