Afbeelding
Foto: Martin Prick

Energiebesparingsplan voor inwoners van de wijk

Nieuw samenwerkingsverband Buurtvereniging De Regt

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Martin Prick

Beek en Donk - Samen met 'Buurkracht' werkt Buurtvereniging De Regt aan het opzetten van een energiebesparingsplan voor de inwoners van de wijk. Tijdens burendag werd dit plan gepresenteerd.

Besparen
Het is nog niet druk aan de infotent op het Molenveld in Beek en Donk, maar op één plaats is een concentratie van kinderen te vinden. Voor de tent staat een fiets opgesteld, die via een dynamo stroom produceert voor de aangesloten radio, de koplamp en een ventilator om de berijder af te koelen. Het is een manier van de buurtvereniging om aandacht te vragen voor hun nieuwe initiatief om samen te werken aan energiebewustzijn. Wim Hijnen is namens Buurkracht en de stichting Duurzaam Wonen Laarbeek aanwezig om vragen te beantwoorden en één en ander te laten zien om mensen na te laten denken over hun energiegebruik. Er zijn veel mogelijkheden om op een simpele niet al te dure manier toch al veel energie te besparen.

Binnenklimaat
Gert-Jan van Kesteren legt uit, dat er in de wijk in de huurhuizen veel nieuwe ketels zijn geplaatst. Deze ketels staat fabrieksmatig afgesteld en de installateur laat die instelling gewoon staan, terwijl dat grote vermogen vaak niet nodig is in ons klimaat. Wim: "Veel mensen denken, dat het verwarmingswater op een hoge temperatuur moet worden ingesteld in verband met gevaar voor besmetting met de legionellabacterie. Dit is onnodig, want deze bacterie kan alleen verspreid worden via verneveling van water dat erg lang stil staat. Het gesloten systeem van de verwarming heeft daar niets mee te maken". Vaak is er op dit moment nog onvoldoende kennis bij de meeste installatiebedrijven over nieuwe technieken. Er zijn genoeg burgers, die willen bijdrage aan vermindering van uitstoot en een duurzamer gebruik van energie. Installateurs kunnen dat niet altijd aanbieden wegens gebrek aan kennis. Daarom worden veel goedwillende bewoners afgeschrikt. Wim benadrukt naast het zuinig omgaan met energie, ook het belang van stil staan bij een goed woonklimaat. Onze dichtgekitte en -gepurde huizen zorgen voor een minder sterke natuurlijke ventilatie. Het gebruik van mechanische ventilatie is gemeengoed, maar men vergeet filters schoon te maken zodat de naar binnen gezogen, weliswaar verwarmde, lucht niet schoon is. Verkeerde plaatsing van Dauerluft-roosters zorgt voor ventilatie, maar ook voor tocht, met als gevolg dat ze in de praktijk dicht gezet worden. Duurzaam Wonen Laarbeek heeft de mogelijkheid om met een CO2-meter aan te tonen of de ventilatie in woningen in orde is.

Energiebewust
Buurkracht is een landelijke organisatie, die buurten antwoord kan geven op hun energievragen en wijst op bestaande regelingen. Zo komt er in Laarbeek in de loop van 2018 een mogelijkheid om zonnepanelen op de woning te laten leggen. Daarvoor verstrekt de gemeente Laarbeek een lening. Deze lening moet in 15 jaar worden terugbetaald, maar daar merkt de energiebewuste Laarbekenaar niets van. Het bespaarde bedrag aan energiekosten zorgt ervoor dat maandelijkse bedrag toch nog lager wordt. Nannie de Greef is één van de energiebewuste buurtgenoten. Ze heeft al diverse maatregelen genomen om energie te besparen. Binnenkort gaat zij over tot het koken op inductie. "Dan kan ik beter en direct gebruik maken van de stroom, die door mijn zonnepanelen wordt opgewekt".

Info
Mensen, die meer willen weten over het besparen van energie of over andere mogelijkheden, kunnen zich aanmelden bij Buurkracht of informatie via de site van Duurzaam Wonen Laarbeek.

Afbeelding