Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Het belang van (vrijwilligers voor) een groene en leefbare omgeving

De herfst is weer begonnen. Een seizoen dat voor mens, plant en dier, van belang is om zich weer voor te bereiden op een goed nieuw jaar. Een groene omgeving vormt hierbij een belangrijke schakel.

Belang van vrijwilligers
Laarbeek heeft goud gewonnen als één van de Groene gemeenten van Europa. Helaas werd net naast de eerste prijs gegrepen in de operatie Steenbreek. Regelmatig wordt bij dit soort prijzen verwezen naar het belang van de vele vrijwilligers in Laarbeek die zich hiervoor inzetten. Twee belangrijke vrijwilligersorganisaties voor een groen Laarbeek hebben recentelijk een jubileum gevierd. IVN Laarbeek vierde het veertigjarig bestaan en de Stichting Laarbeeks Landschap vierde het twintigjarig bestaan. IVN Laarbeek presenteerde hierbij tegelijk het vernieuwde gebouw De Bimd aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel. Een locatie die voor iedereen de moeite waard is om eens te bezoeken.

IVN betekent Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid. De vrijwilligers van IVN organiseren activiteiten die onze kennis van en betrokkenheid bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving bevorderen.

Stichting Laarbeeks Landschap zal ook weer zichtbaar zijn middels de vele snoeiwerkzaamheden waarmee ze het Laarbeeks landschap klaarmaken voor een nieuw jaar. Maar de vrijwilligers van de stichting doen meer. Ze onderhouden poelen en houtwallen en plegen onderhoud aan het wandelroute netwerk. Ze verrijken landbouwgronden met bloemrijke akkerranden en houden zich bezig met de bescherming van weidevogels.

Belang van een leefbare omgeving
Het belang van deze organisaties voor een groene en daarmee leefbare omgeving kan niet voldoende worden benadrukt. Het is daarom niet vreemd dat wij als CDA Laarbeek veel belang hechten aan de kennis en de mening van deze vrijwilligers. Voor CDA Laarbeek is de leefbaarheid in het buitengebied een belangrijk speerpunt. Door veranderende wet- en regelgeving voor landbouw, milieu en recreatie wordt het steeds moeilijker maar ook steeds belangrijker om de belangen van iedereen goed op elkaar af te stemmen. Wij zien het als een uitdaging om samen met alle belanghebbenden en vrijwilligers even uit de waan van de dag te stappen en samen tot een visie te komen voor de komende 5 jaar. We zullen hier invulling aan geven door op korte termijn verschillende bijeenkomsten te organiseren. De data, locatie en agenda worden in deze krant gepubliceerd. Houdt het in de gaten, ieders mening en visie telt!

Marcel van der Heijden
Fractievoorzitter CDA Laarbeek

Afbeelding