Met een beetje geluk, zie je een ree door het mistige landschap wegschieten
Met een beetje geluk, zie je een ree door het mistige landschap wegschieten Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Wandeling IVN door landgoed Eyckenlust

Laarbeek - Op de dag dat met allerlei activiteiten het 20-jarig bestaan van Laarbeek wordt gevierd, is het ook mogelijk om met het IVN van 10.00 tot 12.00 uur een wandeling door het fascinerende oude landgoed Eyckenlust te Beek en Donk te maken. In dit landgoed komen natuur en geschiedenis in een boeiende afwisseling aan bod.

Vanuit verschillende hoeken heeft men een prachtig uitzicht op de oude gebouwen van het landgoed. Ook is er soms, afhankelijk van de route, een prachtig gezicht op de groene long van het centrum van Beek en Donk. De waarde van het landgoed wordt aanzienlijk verhoogd, omdat deze groene long bijna onbebouwd is gebleven.

Tegen de achtergrond van eeuwenoude gebouwen is een wandeling in Eyckenlust altijd een bijzondere ervaring. Iedereen die het schitterende, rijk geïllustreerde, boek van Frans Leenders over Eyckenlust heeft gelezen, is op de hoogte van de verbondenheid door de eeuwen heen van het landgoed met de geschiedenis van Beek en Donk.

Het inheemse bos, dat enkele jaren geleden is geplant, is goed aan het opkomen. Het belooft een mooi bos te worden, dat heel waardevol is voor Beek en Donk. Er zijn ook veel historische bomen, zoals de 200 jaar oude linden, de vele oude beuken, de zwarte walnoot, van welke er volgens de Stichting Historische Buitenplaatsen nergens in Nederland een mooier exemplaar staat, de moerascipres, etc.

Op het landgoed is ook de splitsing te zien van de Aa in enerzijds de gewone Aa, die richting Erp stroomt, en anderzijds het afwateringskanaal, dat tegenwoordig dood loopt bij de Van Thiel fabrieken, maar het er nu nog liggende stuk blijft vanwege de natuurwaarden. Stilstaand water heeft zijn eigen biotoop.

In de herfst heeft dit landschap zijn eigen ingetogenheid. Als je geluk hebt, kun je een ree door het mistige landschap zien wegschieten, een ervaring die vroege ochtend of late avondwandelaars hier vaak hebben. Er zijn agrarische gemeenten in de buurt, waar geen enkel huis nog aan een zandweg ligt. Hier ligt bijna het complete eeuwenoude landgoed nog aan zandwegen, de een nog mooier als de ander. Het is een unieke ervaring dit mee te mogen maken en brengt je terug naar lang vervlogen tijden.

De wandeling op zondag 8 oktober begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. Vertrek is bij de parkeerplaats bij het Chinees-Japans restaurant het Paradijs, Brugstraat 8 te Beek en Donk.