We hebben een Barty vandaag

De klok wijst aan dat het tien over tien is. Tijd om Bart in het middelpunt van de belangstelling te zetten. Vandaag wordt hij namelijk alweer 13, oh nee, 12 jaar oud. Foutje meester. Heerlijk vinden die 8e groepers dat op deze leeftijd om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Prettig om al die paren ogen op jou gericht te voelen. Na het welbekende 3, 2, 1 wordt een 'Lang zal ze leven' aangeheven welke niet snel door de voorrondes van Idols of welke talentenjacht dan ook zal komen. Guus Meeuwis draait zich in ieder geval niet met zijn stoel om ook al komen deze kinderen allemaal uit zijn lieftallige Mariahout. Inmiddels kijkt jarige Bart stoïcijns de klas in. Hij denkt er het zijne van. De traktatie zit veilig opgeborgen in zijn plastic tas, daar waar alle ogen smachtend om de zoveel seconde een blik op werpen, al wel wetende wat er in zit. Die bekende gekleurde dragees, waarbij zelfs bestaande gaatjes in de tanden van gaan rillen!

'Bart, wil je nog een liedje horen of gaan we door met de wave.' Bart kijkt eens rond, laat zich adviseren door de meest luidruchtige medeleerlingen in zijn klas en kiest vervolgens eieren voor zijn geld. Met de wave ben ik het snelst uit deze benaderde positie, zie je hem bijna hardop denken. 'Doe maar de wave!' 'Hoe wil je die hebben, Bart?' Voordat Bart überhaupt een poging kan doen om zijn tanden van elkaar te wrikken, weten de betweters in de klas al wat Bart heeft gekozen. Luidruchtig joelen de adviezen door elkaar heen gevolgd door de klassieker van de meester: 'Euhm, Bart is jarig, hij bepaalt hoe zijn wave gaat', waarna Bart met een handgebaar aangeeft hoe hij wil dat men de armen voor hem in de hoogte stuwt.

Nadat iedereen ook de slow motion variant achter de rug heeft, mag men in de felicitatierij gaan staan. Bart kiest welke rij eerst naar voren mag stommelen en schudt plichtmatig ieders handje. De een spant nauwelijks de handspieren aan zodra hij Bart zijn zandschepje schudt, een ander test Barts schouderkolom zodanig dat zijn lies het later tijdens de gymles begeeft. Gefeliciflapstaarten en geproficiteerd en dat je nog maar veel jarig mag zijn en mij mag trakteren zijn de lieftallige wensen aan het adres van Bart. De kussen van de dames laten nog even een aantal jaren op zich wachten, maar dat mag de pret niet drukken voor Wessel, een der laatsten die de eer heeft Bart de hand te drukken: 'Wij vieren vandaag een Barty!'