Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Ron Verschuren

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Joost Duppen

Hij is als enige Laarbekenaar geboren in de Ganzesteeg in Beek en Donk maar woont inmiddels al ruim twintig jaar tot volle tevredenheid in Aarle-Rixtel. Raadslid Ron Verschuren is trots op Laarbeek én op zijn partij ABL. Nu nog even het fijne te weten komen over die Ganzesteeg…

Ron, voordat je iets over jezelf vertelt, hoe zit dat nu precies met die Ganzesteeg?
"Ik ben in hetzelfde huis geboren als mijn vader. Mijn ouderlijk huis stond in Beek en Donk aan de Lekerstraat. Het huis stond dwars aan een zandpad die liep van de Lekerstraat naar kasteel Eyckenlust. Dit zandpand heeft bijna dertig jaar de naam 'Ganzesteeg' gedragen totdat de naam begin jaren '70 weer werd veranderd in Lekerstraat. Officieel ben ik dus de enige Laarbekenaar die in de Ganzesteeg is geboren. Het zandpad bestaat overigens niet meer."

Wil je jezelf even kort voorstellen?
Ron: "Jazeker. Ik ben Ron Verschuren. Ik ben getrouwd met Lieseth en trotse vader van dochters Hylke (19) en Maartje (16) en zoon Thije (11). Zoals hiervoor uitgelegd, ben ik geboren en getogen in Beek en Donk en woonachtig in Aarle-Rixtel."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben directeur van Provoet in Veenendaal. Provoet is met ruim 13.000 leden dé branchevereniging voor pedicures. Ik reis wekelijks het hele land door."

Sinds wanneer ben je lokaal politiek actief Ron?
"Ik ben in 1989 in aanraking gekomen met de lokale politiek. Mijn vader bezocht altijd de achterbanvergaderingen van politieke partij De Werknemers in die tijd. Hij vroeg me op een dag mee en ik was gelijk 'om'. Sinds ik ben meegegaan, is mijn vader afgehaakt", lacht Ron. "Ik ben in de leer gegaan bij Ton Sonneveldt en vanaf die tijd commissiewerk gaan doen. Vijf jaar geleden werd ik gevraagd voor de gemeenteraad. Eerder zat het er ook niet in vanwege mijn werk. Sinds 2014 zit ik namens ABL in de raad. Ik heb mijn eerste periode als raadslid er nu bijna op zitten."

Waarom ABL Ron?
Ron: "Ik voel me thuis bij ABL. Het is de meest brede partij van Laarbeek. Iedereen wordt in zijn of haar waarde gelaten. En we hebben een grote achterban. Ons achterbanoverleg wordt altijd drukbezocht. Hoog of laagopgeleid, links of rechts, jong of oud; iedereen is gelijk en wordt gehoord. Op die manier krijgen we veel input vanuit de dorpen over wat er speelt. Als raadslid kun je het niet alleen. Met een brede achterban heb je overal voelsprieten zitten."

Heb je naast de politiek nog andere hobby's?
"Mijn gezin is het allerbelangrijkste, daar doe je alles voor", vervolgt Ron. "Politiek zie ik als mijn tweede hobby. Dat moet wel een hobby van je zijn want er gaat heel veel tijd in zitten. Als er dan nog tijd overblijft, wandel ik graag, breng ik tijd door met familie en vrienden, speel ik af en toe golf of ga ik mijn favoriete voetbalclub aanmoedigen."

Heeft het raadswerk je als mens veranderd?
"Of het me als mens heeft veranderd, kan ik niet direct zeggen, maar het heeft me wel veel inzichten opgeleverd. Ik ben iemand die overal iets van vind en dan kun je hierin je ei wel kwijt!", lacht Ron. "Maar dat is niet het enige. Ik heb Laarbeek nóg beter leren kennen. Ik was al trots op Laarbeek maar ben nu nog trotser. Voor mijn werk reis ik door het hele land en kom in veel andere gemeentes. In vergelijking met andere gemeentes heeft Laarbeek ontzettend veel zaken goed geregeld. 'Hier heur ik thuis', zoals Gerard van Maasakkers het bezingt. Ik heb veel geleerd de afgelopen vier jaar en ik leer nog steeds. Je inlevingsvermogen groeit. Ik kan inmiddels wel zeggen dat je meer leert met luisteren dan met praten."

Tot slot: Hoe kijk je naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018?
"Ik hoop sowieso op een tweede periode als raadslid want ik ben nog niet klaar. De afgelopen periode is voorbijgevlogen en ik wil me samen met mijn collega's van ABL graag in blijven zetten voor de kwalitatief hoge leefomgeving in onze gemeente. We zijn al met de voorbereidingen voor de verkiezingen begonnen. Ik verwacht dat we onze zetels behouden maar er is goede hoop op meer. Toch hebben we als partij niet de ambitie om de grootste partij te worden maar we willen wel de beste zijn!"

Afbeelding