Vlnr. Tom de Jong, Timo van Lierop en Gijs de Jong
Vlnr. Tom de Jong, Timo van Lierop en Gijs de Jong Foto: Theo de Jong

Aarlese band timmert aan de weg

Nieuw album en platencontract voor MOOON

Redacteur: Thea Wich

Aarle-Rixtel – Vrijdag 6 oktober is het zover. Dan brengen Tom (23) en Gijs de Jong (18) en neef (en buurman) Timo van Lierop (25) hun langverwachte debuutalbum MOOON's Brew uit. De release van deze LP / CD vindt 13 oktober plaats in het Stroomhuis (Effenaar) te Eindhoven. Sinds 2013 vormen de heren de band MOOON. Het authentieke geluid van dit Aarlese trio bevalt Excelsior Recordings zo goed dat deze platenmaatschappij MOOON onlangs een platencontract heeft aangeboden.

"Onze muziek is moeilijk te omschrijven," vertelt drummer Gijs: "Bij Excelsior op de site staan we omschreven als garageblues met een vleugje surf, psychedelica en garagerock." Ook poptempel de Effenaar heeft, als aankondiging voor albumrelease MOOON's Brew, een poging gewaagd om de muziek van de drie buurneven te omschrijven: "The Kinks, The Beach Boys, The Beatles, ze stapten ergens eind jaren 60 in een teletijdmachine en kwamen daar in een gemixte samenstelling uit onder de naam 'MOOON'. Maar zonder dollen; MOOON klinkt live en op het langverwachte debuutalbum zo 60's dat het eng is. Zet hun single 'Mary You Wanna' nog maar eens flink hard op en get ready to shuffle!" "Misschien is onze muziek het best te vergelijken met een goede kringloopwinkel", voegt gitarist Timo lachend toe: "Er is voor ieder wat wils en je vindt er leuke dingen met een vintagevleugje."

MOOON's authentieke geluid is bijna als vanzelf ontstaan. Het begon allemaal vijf jaar geleden met jamsessies, samen met vrienden, in de schuur van de familie De Jong. Timo speelde al gitaar. De gebroeders Tom en Gijs hadden nog nooit een instrument aangeraakt maar wilden ook graag. Tom koos voor basgitaar, Gijs voor drum. Dat beviel prima. Het drietal besloot daarom in februari 2013 een band op te richten. Eigen nummers maken was voor hen geen probleem. "Die kwamen vanzelf tijdens het jammen", legt bassist Tom uit: "Met onze minimale kennis gingen we gewoon dingen proberen. Hierdoor ontstond onze eigen sound."

Sinds de oprichting van MOOON zijn de heren helemaal 'into music'. Wat begon met optredens op feestjes, ging via cafés en voorprogramma's in popzalen naar een Popronde-tour door Nederland en festivals zoals Paaspop en het Zomerparkfeest in Venlo. Ondertussen bleef de band al jammend nieuwe nummers maken en werd er, na het uitbrengen van een EP, hard gespaard om een professioneel album op te nemen.

Dat album kwam er: MOOON's Brew ("vrij vertaald ons eigen brouwsel"). Opgenomen in eigen beheer ("zonder concessies van buitenaf"). Ook bijhorende clip van het nummer Mary you wanna is in eigen beheer gemaakt en ondertussen al meer dan 80.000 keer bekeken op Youtube.

Begin dit jaar tekenden de Aarlese muzikanten een contract bij muzieklabel Excelsior Recordings. Tom: ,,We hadden naar diverse labels demo's gestuurd. Excelsior was enthousiast en nodigde ons uit. Ze stelden een platencontract op dat we, na goed bestuderen, hebben getekend daar bij de kerstborrel. Dat was wel gezellig." Het trio is blij met het contract: "Zij hebben een groot netwerk en zorgen voor distributie, verkoop en promotie."

Vrijdag 6 oktober is het zover, dan gaat MOOON's Brew in de verkoop. Te verkrijgen als LP en CD. Een week later, vrijdag 13 oktober, is de release van het album in het Stroomhuis te Eindhoven. Kaarten hiervoor zijn online te bestellen bij de Effenaar. Daarna volgt er een tour door het land. "Deze keer als hoofdact", meldt Gijs trots.

Ondertussen denken de enthousiaste bandleden ook al aan hun toekomst. Gijs: "We zijn nu al bezig met nummers schrijven voor een nieuw album." "Dat wordt misschien nog wel beter dan MOOON's Brew", voegt Timo toe: "We zijn muzikaal gegroeid en willen graag met onze muziek zoveel mogelijk mensen bereiken en laten genieten." Het drietal hoopt dan ook nog veel albums te maken en te gaan toeren in het buitenland: "Als we dit allemaal kunnen doen dan hebben we Aarle-Rixtel toch mooi op de kaart gezet. Bovendien is het gewoon leuk om als drie mennekes uit Aarle in Amsterdam en Duitsland op een podium te staan en in de schappen te liggen."

Meer info: www.MOOONband.com.

Kaft LP / CD MOOON’s Brew