Er kan in Lieshout vanaf heden weer gepind worden. Er is een pinautomaat in het Dorpshuis van Lieshout geplaatst
Er kan in Lieshout vanaf heden weer gepind worden. Er is een pinautomaat in het Dorpshuis van Lieshout geplaatst Foto:

Pinnen in Dorpshuis lijkt ook inwoners een goede oplossing

Redacteur: Suzan Mulder

Lieshout - Een nieuwe geldautomaat in het Dorpshuis Lieshout vervangt sinds vrijdag officieel de pinautomaat aan de Heuvel in Lieshout. Deze werd eind juni vanwege veiligheidsoverwegingen per direct gesloten. TipMooiLaarbeek polste onlangs nog de inwoners van Laarbeek over hun pingewoonte en het belang van een pinautomaat in hun eigen dorp.

Meer dan 90% van de Laarbeekse inwoners tapt wekelijks tot maandelijks 'flappen'
Tegenwoordig is het in bijna iedere winkel mogelijk te pinnen en ook van het pinnen van kleine bedragen kijkt niemand meer gek op. Toch blijkt meer dan 90% van de inwoners van Laarbeek nog wekelijks tot maandelijks geld te halen bij een pinautomaat (flappen tappen). Daarentegen maakt 68% van de inwoners beduidend minder gebruik van contant geld dan 5 jaar geleden. De redenen om contact geld op zak te hebben, zijn onder andere 'willen weten wat er uitgaat' en 'mijn financiën onder controle houden'. Het grote aantal wekelijkse tot maandelijkse pinners geeft al aan dat een pinautomaat in de buurt voor velen tot de noodzakelijke basisvoorzieningen in een dorp hoort. Dat vindt dan ook 93% van de respondenten. Zoals iemand zegt 'het is de smeerolie in een dorp, een echte basisvoorziening. Anderen noemen dat juist ouderen nog veel pinnen én minder gemakkelijk het dorp uitkomen.

"Ik ben blij dat onze klanten én alle inwoners van Lieshout weer dicht bij huis kunnen pinnen"
Afgelopen vrijdag plaatste de Rabobank in Lieshout een nieuwe geldautomaat op een locatie die volgens de bank veiliger is en juist ook voor ouderen goed bereikbaar is. Peter van Loon, directeur Particulieren en Private Banking van Rabobank Peel Noord: "Ik ben blij dat onze klanten én alle inwoners van Lieshout weer dicht bij huis kunnen pinnen. Dit is altijd ons uitgangspunt geweest in de zoektocht naar onze nieuwe pinlocatie. Ook is het voor ons belangrijk dat inwoners van Lieshout zich veilig voelen. Door plaatsing van deze geldautomaat op onze nieuwe locatie in het Dorpshuis hopen we het pingemak en de veiligheid van onze klanten te vergroten".

69% van de Laarbeekse inwoners vindt zo'n soort locatie de oplossing voor de toekomst
Uit de enquête van TipMooiLaarbeek bleek dat 69% van de inwoners van Laarbeek zo'n pinautomaat op een veilige plaats in een klein dorp, zoals in het Dorpshuis van Lieshout, de oplossing voor de toekomst vinden. Slechts 17% was het hier mee oneens. Het lijkt er dus op dat de Rabobank hiermee een goed alternatief biedt voor Lieshout. Peter van Loon: "Na het afwegen van verschillende alternatieven bleek deze locatie het meest centraal én veilig voor ouderen en hulpbehoevenden. De openingstijden, ook rekening houdend met de opnamemogelijkheden die bijvoorbeeld Jumbo biedt, dekken voor ongeveer 95% het normale pingebruik zoals we dat onderzocht hebben. Bovendien gaat het dorpshuis extra open op zaterdag (van 14.00 – 17.00 uur) en in de vakantieperiodes. De vorige locatie was 24/7 open, maar daar voelden veel ouderen zich niet veilig. Wij zijn dus heel blij met deze plek."