Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Bavaria opent bockbierseizoen

Redacteur: Daan Daniëls
Fotograaf: Joost Duppen

Lieshout - Met drie ferme tikken slaat burgemeester Frank van der Meijden het kraantje in het biervat. De burgemeester van Laarbeek opent daarmee officieel het bockierseizoen van de Lieshoutse brouwer Bavaria.

Sinds enkele jaren maakt Bavaria van de start van het bockbierseizoen een officieel moment. Elke eerste maandag in oktober wordt aangegrepen om het speciale biertje in het zonnetje te zetten. Zo ook afgelopen maandag. Bij Bavaria Brouwerij Café aan de Heuvel in Lieshout verzamelden tientallen genodigden en vele leden van de brouwersfamilie Swinkels. Nadat pater franziskaner Arie Wester het eerste vat bockbier had gezegend, was de het de beurt aan de burgemeester, waarna de eerste pullen met Bavaria Bokbier konden worden gevuld en verdeeld onder de genodigden.

"Nederland kent tal van tradities, zoals de verkoop van het eerste tonnetje haring. Vanaf de eerste maandag in oktober is het bockbier officieel verkrijgbaar in de horeca. Alle Nederlandse brouwers houden vast aan tradities en wij aan deze", legt Noud Swinkels van Bavaria uit. Naast Bavaria Bokbier (zonder c) kregen de gasten vier andere bockbieren te proeven op diverse locatie zoals De Brabantse Kluis en restaurant Stout in Aarle-Rixtel. "Er zijn gasten hier van Groningen tot Maastricht. We kunnen ze zo mooi Laarbeek laten zien en elke locatie heeft weer zijn eigen verhaal bij het bockbier dat daar geproefd wordt", legt Swinkels uit.

De populariteit van bockbieren draagt volgens Swinkels bij aan de geslaagde start van het seizoen. "In de jaren 30 begonnen mijn opa en zijn twee broers met het maken van bockbier. Ze wilden meegaan met de opkomst van bierspecialiteiten. Je ziet nu weer dat het helemaal in opmars is."

Burgemeester Van der Meijden slaat het vat aan