Samenwerken achter de computer (1998)
Samenwerken achter de computer (1998) Foto:

Ton Willems

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Mariahout – Het is vandaag 'de dag van de leraar'. Deze dag is uitgekozen om landelijk actie te voeren voor meer salaris en minder werkdruk in het basisonderwijs. Veel scholen hebben gehoor gegeven aan de oproep om te gaan staken. Ton Willems, veertig jaar leerkracht aan de Bernadetteschool, draagt het onderwijs een warm hart toe. Sinds 2005 is hij met pensioen, maar hij volgt de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet.

Goede herinneringen
"Als ik opnieuw zou solliciteren voor een baan als leerkracht" lacht Ton, "wilde ik weer in Mariahout beginnen." In dikke mappen houdt Ton zijn hele geschiedenis bij. Zowel privé als over zijn heerlijke jaren in Mariahout voor de klas. "In 1961 was ik 17 jaar en maakte ik de bewuste keuze om aan de Bisschoppelijke kweekschool in Den Bosch te gaan studeren", vertelt Ton. "Bij de fraters van Tilburg. In 1966 kreeg ik mijn aanstelling in Mariahout. Ik kwam in de plaats van meester Lukassen, die erg ziek was en het jaar daarop overleed." Ton groeide op in een tijd van onderwijsvernieuwingen. "In het eerste jaar dat ik les gaf had ik een klas met meer dan veertig leerlingen erin. Het was ook het eerste jaar dat jongens en meisjes bij elkaar zaten. Voorheen zaten die strikt gescheiden." Ton maakte veel onderwijsontwikkelingen mee. De kleuter- en lagere school werd basisschool, klassen werden groepen en frontaal, klassikaal lesgeven werd specifiek onderwijs gericht op het individu. Godsdienstlessen en catechismus waren in de beginjaren belangrijke onderdelen van de lesstof; later kwamen samenwerken, zelfstandig werken en omgaan met verschillen tussen klasgenoten op de voorgrond te staan. Ton nam deel aan vele cursussen om het onderwijs aan zijn kinderen te verbeteren.

Hart voor het onderwijs
Veertig jaar lang was Ton lid en contactpersoon van de Katholieke onderwijs vakorganisatie (KOV), tegenwoordig CNV geheten. Hij vertegenwoordigde zijn team in de bond. In de jaren '80 en '90 zaten veel jonge leerkrachten thuis terwijl de klassen overvol zaten. Ton herinnert zich dat hij in Utrecht en Den Bosch heeft gedemonstreerd voor beter onderwijs en salarissen. "De werkdruk in het onderwijs is sindsdien alleen maar toegenomen", legt Ton uit. "Meer dan ooit is onderwijs maatwerk geworden. Elk kind in de klas heeft specifieke aandacht van de leerkracht nodig en daarnaast worden kinderen met speciale behoeften langer in het reguliere basisonderwijs gehouden." Bij zo'n intensieve baan hoort een beter salaris. "Door een betere waardering en kans op promotie wordt het onderwijs ook interessanter voor mannen." Ton hoopt dat de werkdruk verminderd kan worden en dat er meer ontspanning binnen het onderwijs kan ontstaan. "Samen met de kinderen en ouders kun je zoveel mooie resultaten bereiken", lacht Ton. "Niet alleen binnen de muren van de klas, maar ook daarbuiten." Vol vuur vertelt hij over het sporten, carnaval vieren en zijn uitstapje met een klas naar Hilversum. "Steeds stonden enthousiaste ouders klaar om mij als leerkracht te helpen", vertelt Ton. "Een wisselwerking tussen mensen die ik in Mariahout steeds heb mogen ervaren."

Groep 6 van Ton in 1996
Klassenfoto van Ton begin jaren '80
Leerlingen aan het werk met de computer in 1989
Ton wordt thuis, in de Tuindersweg, opgehaald voor zijn verjaardag