Winny Hoffmann (archieffoto aug. 2017)
Winny Hoffmann (archieffoto aug. 2017) Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk

Winny Hoffmann richt foundation op om 'iets terug te kunnen doen'

"Het doel van mijn foundation is kinderen vrolijk en gelukkig laten zijn"

Redacteur: Mariëlle de Beer

Beek en Donk – Ruim twee jaar geleden was er een moment waarop zakenvrouw Winny Hoffmann (Hoffmann Groep Beek en Donk) zo geraakt werd dat ze besloot een foundation op te richten om kansarme kinderen te helpen een beter toekomstperspectief te creëren. Het afgelopen jaar is hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de foundation staat. "Nu is het tijd om er ruchtbaarheid aan te geven, zodat we aan de slag kunnen", vertelt Winny in een openhartig interview.

Voedselbank Helmond, twee jaar geleden
"Ik was te gast bij Voedselbank Helmond. Ik ontmoette daar een alleenstaande moeder uit Beek en Donk met twee kleine zoontjes. Het jongste zoontje van nog geen jaar oud bleek astmatisch en moest leren een puffer te gebruiken. Dit trok mijn aandacht omdat ik zelf ook astma heb. Het broertje zat er doodstil naast. Ik raakte in gesprek met de moeder en onderwijl nam een collega het oudere broertje mee om samen wat te eten. Toen mijn collega vroeg of hij een boterham met hazelnootpasta wilde, gaf het jongetje aan dat hij nog nooit hazelnootpasta op zijn brood had gehad. Toen mijn collega me na afloop over het voorval vertelde was ik zo geraakt. Het waren zulke lieve mensen. Tegelijkertijd wist ik 'ik ga iets doen voor kinderen zoals deze jongen'. Toen is het idee voor een eigen foundation ontstaan en uitgewerkt."

Goede jeugd
Als nakomertje in een groot gezin heeft ze zelf een hele goede jeugd gehad, vertelt Winny. "Ik had ouders die mij de kans gaven te studeren en mijn broers en zussen hebben mij ook allemaal gesteund. Ook al hadden wij het niet breed thuis, er was altijd voldoende eten en drinken en het was een warm nest. Dat heeft ook te maken met mijn Indische achtergrond; gastvrijheid staat hoog in het vaandel evenals samenzijn en met elkaar delen. Ik realiseer me heel goed dat dit niet iedereen is gegeven. Omdat ik als kind alle kansen heb gekregen, heb ik kunnen studeren en met hard werken mijn bedrijf op kunnen bouwen waardoor we het goed hebben. Ik wil nu iets terugdoen voor kinderen die die kansen niet hebben of krijgen om wat voor reden dan ook. Ik wil kinderen graag vrolijk en gelukkig laten zijn en daar wil ik me persoonlijk en blijvend voor inzetten."

De foundation
De Winny Hoffmann Foundation richt zich op kinderen tot 18 jaar. "Het doel is om kinderen te helpen totdat ze op eigen benen kunnen staan", gaat Winny verder. "De hulp die we bieden is niet eenmalig. We willen kinderen in beeld houden en blijven monitoren waar het kind behoefte aan heeft, want deze behoefte kan in de loop der tijd ook veranderen. Wil een kind graag sporten, is hij of zij talentvol in een bepaalde sport, is een kindje bijzonder creatief en wil het heel graag op schilderles of muziekles of heeft een kind extra onderwijs nodig maar zijn de (praktische of financiële) omstandigheden niet toereikend? Met die kinderen komen wij graag in contact! Van de 20 kinderen is er dan misschien eentje waarbij we het talent verder kunnen helpen ontplooien maar net zo belangrijk; de andere 19 kinderen willen we helpen om onbezorgd kind te kunnen zijn. Ik denk daarbij ook aan kinderen waarvan een broertje of zusje iets mankeert waardoor alle aandacht (noodgedwongen) altijd uitgaat naar het andere kind. Deze jeugdige mantelzorgers zijn vaak 'vergeten kinderen'. Ook die kinderen zou ik zo graag helpen.

Ik kan putten uit een groot netwerk en ik heb veel ingangen. Het aanbod van de foundation is daardoor breed en we kunnen echt aandacht geven aan datgene waaraan het kind behoefte heeft. We geven niet een zak met geld en zeggen dan 'tot ziens'. Onlangs heb ik tijdens een door mij georganiseerd golftoernooi de aandacht gevestigd op de foundation door gasten te vertellen dat het niet vanzelfsprekend is dat we daar heerlijk zitten te eten en drinken. Er is geen enkele gast vertrokken zonder te doneren en zo'n dag levert dan algauw een bedrag van €5.000,- op voor de foundation. Ontzettend belangrijk vind ik die bewustwording en laat duidelijk zijn dat er geen geld aan de strijkstok blijft hangen!"

Taboe doorbreken
Winny: "Ik besef heel goed dat ouders die zich in dit verhaal herkennen misschien hun schaamte moeten overwinnen of hun trots opzij moeten zetten om hun kind net dat extra beetje steun te gunnen. Maar ik ben zelf ook een moeder en ik ga het liefst zelf bij de gezinnen langs. En mocht de foundation niks kunnen betekenen, dan kunnen we mensen ook doorverwijzen. Ook roep ik verenigingen en andere organisaties in Laarbeek op contact met ons op te nemen wanneer zij een kind in beeld hebben dat wellicht door de foundation geholpen kan worden. De middelen zijn aanwezig, nu de kinderen nog. Je moet toch ergens beginnen…?"

De stichting Winny Hoffmann Foundation wordt niet alleen door Winny zelf gerund. Ze doet dit samen met Rianne Kuijten en Harold van Dingenen onder het toeziend oog van notaris Harry van Rooij. Voor vragen, meer informatie of aanmelding, kunt u Rianne Kuijten bereiken op telefoonnummer 06-51346864. Uw eventuele donatie voor een beter toekomstperspectief voor kansarme kinderen is meer dan welkom op rekeningnummer NL 59 RABO 0311 3914 00 ten name van Stichting Winny Hoffmann Foundation.