Bezorgdheid

In de eerste column refereerde ik aan een oma die heel mooi werd herdacht en waarbij ik de wens uitsprak ook zo'n oma te worden. Krijg ik na publicatie een bericht van mijn dochter: 'mam, jullie zijn nu al zo'n opa en oma'. Een mooier compliment kun je toch niet krijgen!

Vanaf de eerste minuut heerst er al bezorgdheid. Eet ie wel goed, slaapt ie wel goed, plast ie genoeg? Vermoeidheid slaat toe, ook bij de ouders. Wat zou je ze dit graag uit handen nemen. De roze wolk waar iedereen het altijd over heeft is helaas niet altijd van toepassing. Dat er wel eens veel slapeloze nachten bij kunnen komen, dat vertelt niemand. Het lijkt bij iedereen altijd rozengeur en maneschijn maar de praktijk is echt nogal eens anders. En het schrijnt als je dit bij je eigen kind ziet gebeuren.

Zo ook bij Siem. Want Siem eet wel goed maar daarna begint het huilen, ook 's nachts. Darmkrampjes? Overschakelen op andere voeding? Consultatiebureau raadplegen. Advies is geduld hebben, groeit ie wel overheen. Op je arm leggen, buikje masseren. Google raadplegen, alle tips zijn welkom.

Als oma zijnde, dacht ik dat honing pijn verzachtte. Gelukkig op tijd gegoogled want honing in het eerste jaar kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Pff, ik kreeg het er warm van. Wat zou ik mijn kleinkind aangedaan kunnen hebben! Ik denk wel voortaan twee keer na voordat ik iets ga doen!

Na een paar maanden wordt gedacht aan een melkintolerantie. Overschakeling op andere voeding. Helpt ook maar even, want regelmatige oorpijnen komen tot uiting. Antibioticakuren, bezoeken aan specialisten, buisjes zetten. Misschien was de oorontsteking wel de reden van het huilen en niet de voeding. Kon zo'n kleintje maar praten.

Zo jong en al zoveel zorgen. Dingen waar ze nooit bij stil stonden. En gelukkig gebeurt dit ook vaker niet dan wel. Relaties worden zo ook meteen goed op de proef gesteld.

En mijn dochter en schoonzoon: van te voren hadden ze het over een groot gezin. Vier kinderen minimaal. Ze zagen dit bij een oom en tante. Gezellig als iedereen thuis was, compleet met aanhang. Ze zagen ze te zijner tijd al gezellig met zijn allen bij hen aan de keukentafel zitten. Of ze er nu nog zo over denken zal de tijd uitwijzen. Ze zijn al blij als ze een hele nacht kunnen doorslapen.

Oma's tip: De ziekte die baby's kunnen krijgen van honing eten, heet "infantiel botulisme". Het wordt daarom ontraden baby's het eerste levensjaar honing te geven.