Rommelmarkt BV 'Over de Brug'
Rommelmarkt BV 'Over de Brug' Foto:

Rommelmarkten BV 'Over de Brug'

Redacteur: Jac Babin

Witte gij 't nog? De maandelijkse rommelmarkt van Buurtvereniging 'Over De Brug' in de jaren '80? Op de parkeerplaats van Thibo in de Julianastraat? Wijd en zijd bekend om de gezelligheid en perfecte organisatie. Het doel was om geld bijeen te sprokkelen voor een buurtspeeltuin. DeMooiLaarbeekKrant spreekt met Jan van de Molengraaf, één van de drijvende krachten achter de rommelmarkten.

Het doel was een speeltuin
"Huub Klomp, destijds voorzitter van onze buurtvereniging, kwam met het idee om een speeltuin aan te leggen", zo begint Jan zijn verhaal. "Twee drukke wegen met veel vrachtverkeer maakten het voor onze jeugd onmogelijk om op straat te hinkelen, knikkeren, tikkertje te spelen of te voetballen. Het ontbrak de buurtvereniging echter aan geld."

Het begin
"Huub vroeg mij, om met acht rommelmarkten per jaar, het geld bijeen te sprokkelen. We huurden kramen in Eindhoven. Ik bedong bij de verhuurder dat we niet hoefden te betalen voor kramen die wij niet konden verhuren. We plaatsten advertenties in verschillende bladen. Verkopers van tweedehands goederen meldden zich. Een kraam huren kostte vijfentwintig gulden. De entree was één euro. We verkochten ook nog de nodige snacks in onze eigen kraam."

"Kassa dus!", veronderstelt DeMooiLaarbeekKrant. "Nee", lacht Jan. "Maart roert zijn staart. Het had die dag gesneeuwd. Verkopers kwamen niet opdagen en bezoekers bleven weg. De buurtvereniging zat met een strop van 1500 gulden. Die heb ik voorgefinancierd, want de buurtvereniging had geen geld."

De organisatie
"Bij de organisatie was de hele buurt betrokken. Ik noem een paar namen. Tini en Carla van de Burgt, ons Annie, Toos Jonkers..... Verder veel mensen om 's morgens in alle vroegte de kramen op te zetten, de verkeersborden te plaatsen, het verkeer te regelen, enz, enz. Ik schat dat we de hele dag met zo'n 25 vrijwilligers bezig waren. 's Avonds werd alles weer netjes opgeruimd."

De opbrengsten
"Afgezien van die eerste maand, waren de opbrengsten boven verwachting", lacht Jan. Er waren maanden bij dat we 85 kramen verhuurden en er wel 2500 bezoekers kwamen. Kijk hier, oktober 1985, een netto opbrengst van 2506,07 gulden." Jan toont trots zijn map met foto's en overzichten. Het bestuur controleerde onze boekhouding nauwkeurig. En terecht, want in goed vertrouwen kan het behoorlijk mis gaan", zucht Jan. Maar gelukkig niet bij onze rommelmarkt."

't Achterommetje
Er kon gestart worden met de speeltuin. De familie van Thiel gaf de grond achter hun villa, in bruikleen, en bekostigde de poort en de afrastering. De gemeente kwam met houten klimtoestellen 'over de brug'. Veel werk werd verzet door buurtbewoners zelf. "Wat enigszins tegenviel, was de prijs van speeltoestellen", vertelt Jan. "Een veilig wipkippetje kostte al snel 1300 gulden!"

't Achterommetje werd op zaterdag 12 juli 1986 geopend, door wethouder van der Vrande en directeur Jacobs van Thibo. De 7-jarige Johan Rooijakkers had die naam bedacht. De speeltuin werd later nog uitgebreid met een crossbaantje en een dierenverblijf. 't Achterommetje werd middelpunt van onze buurt. Ouders nestelden zich met een pot koffie in de speeltuin. Er kwamen ook veel bezoekers van buiten de buurt."

Anno 2017
Anno 2017 zijn er geen rommelmarkten meer. Die zijn ongeveer in 1990 gestopt. Ook de speeltuin is er niet meer. Het enige wat er nog aan 't Achterommetje herinnert is de zware ijzeren poort tussen huisnummer 13 en 15 in de Mgr. Verhagenstraat. De speeltuin verpauperde en Thibo wilde de grond terug.

"Jammer", stelt Jan gelaten vast. "Het was een mooie tijd met veel prachtige herinneringen!"

De speeltuin
Jan van de Molengraaf