Afbeelding
Foto:

Vrijwilligerswerk Laarbeek

Het belang van vrijwilligerswerk
In Nederland zijn ruim 140.000 verenigingen die voor de mensen een vrijetijdsbesteding bieden op het gebied van sport en spel, muziek, dans, toneel en zo meer. In de gemeente Laarbeek zijn er ruim driehonderdvijftig verenigingen. Afgemeten naar het inwoneraantal ligt de 'verenigingsdichtheid' in onze gemeente daarmee ver boven het landelijk gemiddelde. Daar kunnen wij zeer tevreden mee zijn. Een goed florerend verenigingsleven bevordert de leefbaarheid in onze dorpen. Het verbindt en brengt mensen bij elkaar. Verenigingen dragen ertoe bij dat het in Laarbeek goed te leven en te wonen is. Dat is zeker. Zo ervaren dat ook de deelnemende vrijwilligers aan de rondetafelconferentie in kasteel Croy.

Rondetafelconferentie Croy
Op uitnodiging van het CDA Laarbeek waren op woensdag 11 oktober bij elkaar de vertegenwoordigers van veertien verenigingen om te praten over het thema vrijwilligerswerk. Wat is van belang om een vereniging goed te laten functioneren? Wat leeft er onder de vrijwilligers; tegen welke knelpunten lopen ze aan maar vooral ook welke kansen en mogelijkheden zien zij? Dat wilden wij als CDA Laarbeek graag weten. Henri Boumans was gespreksleider. Aan de hand van prikkelende stellingen haalde hij bij de deelnemende bestuurlijke vrijwilligers problemen maar ook kansen en creatieve ideeën boven water. Met die inventarisatie van ervaringen kunnen we lijnen uitzetten en plannen maken voor de komende vier jaren. In die zin was de bijeenkomst in kasteel Croy erg zinvol en ook zeer geslaagd.

Wij danken de bestuurlijke vrijwilligers, die het toch al zo druk hebben, voor hun deelname en constructieve inbreng in deze discussie. Zij en wij hebben ervan geleerd.

Vrijwilligerswerk als speerpunt
Vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor een ander. Ze vormen een onmisbare schakel in de binding en leefbaarheid van onze dorpen, wijken en buurten. Ze slaan een brug tussen jong en oud, ze helpen zieke en oude mensen in hun thuissituatie, maar ook in tehuizen. Verenigingen maken het mogelijk dat mensen hun hobby kunnen uitoefenen en sociale contacten hebben: de bridgeclub, de fotoclub, de handbalvereniging, de biljartvereniging bijvoorbeeld. En dan zijn er verenigingen of organisaties die bovendien nog een duidelijke maatschappelijke functie vervullen of een bijdrage leveren aan het natuuronderhoud of de zorg: het Gilde, de Harmonie, kindervakantiewerk, KBO, Laarbeeks Landschap, de Zorgboog.

Kortom, verenigingen zijn voor de leefbaarheid de motor en de vrijwilligers zijn de smeerolie die de motor draaiende houdt. Onmisbaar! Voor CDA Laarbeek is deze solidariteitsgedachte dan ook een van de belangrijkste speerpunten voor de komende jaren.

Namens CDA Laarbeek
Jacques Kals

Afbeelding