Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

'Laarbeek Actief' voor iedereen

Een beperking staat sporten niet in de weg

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk – Iedereen moet kunnen sporten. Van kleuters tot senioren. Op ieder niveau. In de herfstvakantie hield 'Laarbeek Actief' diverse activiteiten voor verschillende doelgroepen. Op donderdag 19 oktober kwamen mensen met een beperking aan bod. Samen met ORO hoopt 'Laarbeek Actief' vier keer per jaar activiteiten te kunnen organiseren.

Plezier in bewegen
Enthousiaste geluiden klinken in sporthal 'D'n Ekker'. Vol overgave storten ongeveer twintig sportievelingen zich op de warming-up. Vanaf de banken kijken een paar 'deelnemers' afwachtend toe. Best spannend, een grote zaal waarin vrienden en vriendinnen fanatiek bewegen. Na de warming-up gaat de groep op drie velden sporten. Basketbal, hockey en voetbal. Emma in het doel staat haar 'mannetje'. Bewapend met een stok weet ze ballen uit het doel te houden. "Ik ben nu best wel moe", zucht ze. "En vanavond ga ik weer zwemmen." Terwijl 'Ronaldo' de bal vakkundig rond dribbelt wordt hij vanaf de banken aangemoedigd. Ouders en verzorgers geven tips en aanwijzingen en af en toe klinkt een hard applaus. Fanatieke Robin krijgt op het voetbalveld gelukkig wat gelijkwaardige medespelers. Stuurmanskunsten met een elektrische rolstoel in het doel. De vakkundige bestuurder houdt met een stok èn vier wielen de ballen uit het doel.

Je eigen grenzen verkennen
Mark zit verlegen aan de kant. "Kom je meedoen?", wordt geroepen vanaf het voetbalveld. Voetje voor voetje schuifelt Mark over het veld om even later bij hockey een paar rake ballen te slaan. Gaandeweg zie je zijn vertrouwen groeien. "Ik ben bang voor de bal", zegt Luuk, die toch vrolijk zijn medesporters aanmoedigt. "Dribbelen met de bal wil ik wel." Ook Martijn heeft 'de kat even uit de boom gekeken' en rust nu uit van zijn basketbalavontuur. Sporters en supporters genieten duidelijk van de aangeboden activiteiten. Er zijn wat jongeren die bij Sparta voetballen. Misschien is het door deze ervaring dat ze vrijer bewegen en elkaar ook uitdagen. Iedereen is bezig op zijn eigen niveau.

50.000 mensen met beperking laten bewegen
"Mooi, die enthousiaste bewegende mensen", zegt Jaccy van den Enden van 'Laarbeek Actief'. "We zijn druk bezig om 50.000 mensen met een beperking te laten sporten. Samenwerkende Peelgemeentes, met daarbij Laarbeek, hebben 'de koppen bij elkaar' gestoken." In Laarbeek hebben afgelopen herfstvakantie 330 mensen deelgenomen aan activiteiten die door 'Laarbeek Actief' zijn georganiseerd. Het organiseren van activiteiten voor mensen met een beperking lijkt ook aan te slaan. Hoewel het in 'D'n Ekker' even rust is, gooit een aantal deelnemers nog een balletje. Het plezier spat ervan af. Plezier is een belangrijke doelstelling. Plezier in bewegen voor iedereen, zonder of met beperking.

Afbeelding
Afbeelding