Vervolg voorpagina

"Het verzilveren van de groentitels is een mooie uitdaging"

Burgemeester Frank van der Meijden opende de avond. Hij vertelde de aanwezige hoveniers en overige ondernemers uit de groenbranche nog maar eens hoe bijzonder het is dat Laarbeek de titels groenste van Nederland en groenste van Europa heeft gewonnen. "Dat zijn hoofdprijzen waar we op voort kunnen borduren. Het verzilveren van deze titels is een mooie uitdaging. En gezien de ontwikkelingen op onder andere het gebied van klimaat ook noodzakelijk. Ik ben onder de indruk van alles wat er in Laarbeek al gebeurt. Maar er kan nog veel meer. Wij gaan de handen ineenslaan en iets moois opzetten met elkaar."

"Nú moeten wij als groenondernemers instappen"
Het eerste van dat moois waar de burgemeester op doelde is de GroenStrijd 2.0. Voortvloeiend uit het succes van de actie 'Tegel eruit, plant erin' en de Laarbeekse Groenstrijd waar inwoners een plan in konden dienen voor het vergroenen van hun voortuin worden nu buurten, straten en andere Laarbeekse collectieven opgeroepen de strijd aan te gaan bij het vergroenen van hun leefomgeving. De groenondernemers wordt gevraagd zich aan Groenstrijd 2.0 te verbinden als coaches van de deelnemers. Hovenier Dirk-Jan Spierings riep zijn collega's op mee te doen: "Wij willen als groenondernemers toch het mooiste groene stuk van Nederland neerzetten? De gemeente en het waterschap zijn er klaar voor en stellen geld en kennis ter beschikking. De particulier wil meer beleving, meer groen, meer bloemen en bijen. Nú moeten wij als groenondernemers instappen!"

"GroenStrijd 2.0 start met een wit vel papier"
"GroenStrijd 2.0 gaat niet om een voorgedrukte kleurplaat", zei wethouder Tonny Meulensteen. "We starten met een wit vel papier. Alle plannen en ideeën zijn welkom en worden getoetst op haalbaarheid." Om de groenondernemers inspiratie op te laten doen voor het vullen van de witte vellen was een aantal vooraanstaande sprekers uit de groenbranche uitgenodigd. Rob Franken (duurzaamste hovenier van Nederland), Brenda Horstra (Tuinbranche Nederland) en Peter van Dijk (Waterschap Aa en Maas) gaven de aanwezigen volop voorbeelden om toekomstgericht, innovatief en onderscheidend aan de slag te gaan met onderwerpen als biodiversiteit en (regen)waterbeheer. Deze inspiratieavond krijgt een vervolg voor alle inwoners van Laarbeek op 27 november. Iedereen die geïnteresseerd is om deel te nemen aan GroenStrijd 2.0 kan dan ideeën verzamelen in de Dreef in Aarle-Rixtel.