Crematie krijgt de voorkeur boven begrafenis

Onderzoek van het CBS wijst uit dat steeds meer mensen een crematie verkiezen boven een begrafenis. In de vorige eeuw had een begrafenis de sterke voorkeur. Dit begon echter te veranderen tussen de jaren '70 en '80, toen het aantal crematies steeg van 13,6% naar 35,0%.

Deze groei zet tot op heden gestaag door. Momenteel kiest ongeveer 65 op de 100 mensen voor een crematie. In 2016 overleden in Nederland circa 149.000 mensen.

Crematie -van het Latijnse 'cremare', verbranden- is een vorm van lijkbezorging waarbij het lichaam van een overledene onder hoge temperatuur verast wordt.

Verassing van het menselijk lichaam is niet meer dan een versnelling van de natuurlijke ontbinding. Wat bij begraving jaren duurt, gebeurt tijdens de crematie in één uur. Dat proces wordt mogelijk gemaakt door de zeer hoge temperatuur in de oven en niet door de vlammenzee. De kist wordt in de op ongeveer 750° voorverwarmde oven binnengevoerd. Na zelfontbranding van de kist stijgt de temperatuur in de oven tot ruim 1100°. Na de crematie blijven er voornamelijk mineralen over.

Samen met de kist gaat een identificatiesteentje in de oven. Op dit vuurvaste steentje staat een nummer dat overeenstemt met het nummer van de asbus. Zo zijn vergissingen vrijwel volledig uitgesloten.