Afbeelding
Foto:

Willem-Alexander en Maxima

Vorige maand waren Koning en Koningin voor een officieel Staatsbezoek in Portugal. Dit gaf mooie beelden op TV en in het slotinterview zeiden ze dat ze erg genoten hadden en lieten ze doorschemeren dat ze met het gezin misschien nog wel eens zouden terugkeren voor een privé vakantie.

Of ze dan vliegen met Ryanair of Transavia vanuit Eindhoven en vervolgens gebruik maken van het openbaar vervoer (lees schitterende treinreis langs de Douro) is nog maar de vraag. Zeker is wel dat ze meer dan welkom zijn in het prachtige wijngebied van de Douro. Een van de oudste wijngebieden ter wereld en sinds 2001 onderdeel van de Unesco Wereld Erfgoedlijst. Kortom een bestemming die ze niet mogen missen maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor het Koninklijke Familie.

Stukadoors en tegelzetters leggen nu de laatste hand aan de bouw van mijn huis annex gastenverblijf want het moet er natuurlijk wel koninklijk uitzien als de eerste gasten komen.

Binnen wordt het mooi maar het mooiste blijft het uitzicht over de bergen, de vallei en de 'Ribeira do Douro' (de 'Rivier van Goud'). Toepasselijk nu ik er zo over denk: 'binnen wordt het Zilver en buiten is het al van Goud'. Wat er buiten nog aan ontbreekt: De Nederlandse vlag krijg een prominente plek naast de Portugese als welkomstteken voor Alexander, Maxima, Toos, Harrie, Fons, Katrien, Piet, Annie, Marijke, Alexia, en alle anderen.

Maarten van Luyt, geboren en getogen in Lieshout, schrijft over zijn leven als wijnboer in Portugal. www.luytwijn.nl

Afbeelding