Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Rick van Bree

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Joost Duppen

Wanneer Rick van Bree (De Werkgroep) de afspraak voor dit interview bevestigt, mailt hij "en kom maar gewoon achterom". En dus gaan we 'gewoon achterom'. "Ik weet eigenlijk niet waarom we een voordeur hebben", lacht Rick wanneer we plaatsnemen in zijn sfeervolle keuken. Gastvrijheid en betrokkenheid naar de ander lopen als een rode draad door zijn leven (en dit vraaggesprek).

Wil je jezelf even introduceren Rick?
"Ik ben Rick van Bree, getrouwd en al bijna 36 jaar samen met Hubertine. Ik ben de trotse vader van dochter Lente (22) (die samenwoont met Joost) en zoon Stijn (20). Begin jaren '90 zijn we hier aan het Berkendijkje komen wonen in het ouderlijk huis van Hubertine."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben opgeleid als algemeen verpleegkundige en momenteel werkzaam bij GGZ Helmond als GGZ-verpleegkundige."

Interessant. Wat maakt dat je hebt gekozen voor deze richting?
Rick: "Ik heb op veel plekken gewerkt; in de acute psychiatrie, langdurige psychiatrie, ik heb crisisdiensten gedraaid en ben werkzaam geweest in de dak- en thuislozenzorg. Het brein heeft mij altijd geboeid. Het is dankbaar en zinvol werk wanneer je mensen die zich niet zelf staande kunnen houden bij mag staan. Er vallen een hoop mensen tussen de wal en het schip. Hoe kun je iemand weer een positie geven in de maatschappij? Ik denk door op zoek te gaan naar de oorzaak van zijn of haar disfunctioneren. Op het moment dat het op een eenvoudige manier niet meer lukt, probeer ik een antwoord te vinden op die vraag. Waar een ander alleen maar 'een heel vervelende vent' ziet, zie ik een man die zich niet kan focussen. Dat is het vertrekpunt. Zonder oordeel. We moeten het samen doen. Ik voel me verantwoordelijk voor de ander. Deze zorgzaamheid naar anderen toe heb ik van thuis uit meegekregen."

Hoe ben je terechtgekomen in de lokale politiek Rick?
"Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de politiek. Van kinds af aan had ik al in de gaten dat het van wezenlijk belang was bijvoorbeeld om te gaan stemmen. Ook thuis was politiek een item vroeger; iedereen moest in de ogen van mijn ouders worden geholpen maar ze leerden me ook kijken naar de andere kant; hoe moeten we dat dan organiseren? Ik kende Joan Briels. Hij heeft me in 2002 gevraagd voor de commissie Sociaal Domein. Vanaf 2006 ben ik gemeenteraadslid."

Wat heeft je doen besluiten toe te treden?
Rick: "Ik was bewust geen lid van een (landelijke) politieke partij om open te staan voor elke partij en voor het juiste moment om toe te treden. De uitgangspunten van De Werkgroep pasten bij me, anders had ik het niet gedaan. Met name het sociale aspect en het milieuaspect (dat in die tijd al op de agenda stond), spraken mij aan."

Nu dus al ruim 11 jaar raadslid. Hoe kijk je terug op die 11 jaar?
"Met een dankbaar gevoel. Het gemeenteraadswerk heeft me – behalve veel contacten – ook veel inzichten opgeleverd. Niet alleen over de complexiteit van onze samenleving maar ook over hoe we de maatschappij hebben georganiseerd en hoe we mensen zover kunnen krijgen om het samen te doen. Ik voel me vereerd mee te mogen denken vanuit een positie waarin ik mee kan helpen. Het is makkelijk om te oordelen maar ik ben van het doordenken. Van tevoren nadenken over de consequenties van een keuze die misschien heel makkelijk lijkt. Ik ben van mening dat we met elkaar dingen moeten oplossen. Kijk bijvoorbeeld naar een item als eenzaamheid. De eenzaamheid neemt toe. De gemeente lost de eenzaamheid niet op maar de gemeenschap kan dat wel. Met elkaar; daar zit in mijn ogen de oplossing."

Ben je beschikbaar voor een volgende periode?
"Daar antwoord ik volmondig 'ja' op", lacht Rick. "Ik hoop dat er een goede uitslag zal volgen voor De Werkgroep bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 maar ik hoop net zo hard dat mensen ons zullen teruggeven dat ze tevreden zijn over de afgelopen jaren. Gemeenteraadsverkiezingen zijn ook een soort van evaluatiemoment."

Kabinet Rutte III is net geïnstalleerd. Wat denk je Rick, kans van slagen?
"Het heeft altijd kans van slagen als mensen met elkaar willen samenwerken. Het belang van het land is belangrijker dan het belang van de politici. Maak het niet te complex, zoek naar de oplossing en leef samen."

Afbeelding