Afbeelding
Foto: Martin Prick

Brandweer Bavaria houdt jaarlijkse wedstrijd

Oefenen blijft noodzakelijk voor brandweerkorpsen

Redacteur: Martin Prick

Lieshout - De Bavaria-bedrijfsbrandweer organiseert jaarlijks de kampioenschappen voor bevriende korpsen. Er is met het oog op de toekomst van de brandweer ook volop aandacht voor jeugdige bezoekers. De kleintjes kunnen spuiten op een brandend huis. In een doolhof moet een weg gezocht worden en een accu-brandweerwagen mag worden bestuurd.

Complimenten
Alweer voor de 33ste keer wordt op het Bavariaterrein een ongeval in scène gezet, waarop de deelnemende korpsen op gepaste wijze moeten reageren. Korpsen uit Beek en Donk, Gemert, Nuenen, Mierlo, Maarheeze en de bedrijfsbrandweer van de Marsfabrieken zullen vandaag acte de présence geven. Bij het naar beneden laten zakken van een pallet met vaten bier is de hijsband gebroken en de last is op het been van een medewerker terecht gekomen. Aan de beurt is de brandweer van Bakel, die met een gloednieuwe wagen ter plaatse komt. Penny van Dijk van der Horst, al 20 jaar brandweervrouw in Bakel komt met een collega ter plaatse en beslist al snel tot opschaling. Met behulp van een hydraulische krik wordt het pallet opgekrikt. De gewonde medewerker kan worden afgevoerd met de inmiddels gearriveerde ambulance. Alles loopt (natuurlijk) gelukkig goed af. Posthoofd van Bakel Peter van der Horst houdt alles nauwlettend in de gaten. "Oefenen blijft erg belangrijk", zegt hij, "want alleen zo blijf je alert en weet je hoe te reageren in echte noodsituaties. Hij complimenteert de locatie en de organisatie en is blij dat de wedstrijd elk jaar wordt gehouden".

Doorgroeien
Maarten Vesters, woordvoerder van de brandweer van Bavaria is erg blij met deze traditie, want het blijft moeilijk mensen te interesseren voor de brandweer. "Op het moment zijn er een aantal vacatures, maar we moeten alle zeilen bijzetten om die opgevuld te krijgen", benadrukt hij. Wij mogen ons mede door de gedegen opleiding, officieel het vierde korps van Laarbeek noemen", benadrukt hij. Eén van de 'slachtoffers' van het nagespeelde ongeluk in Lieshout is vervangend teamleider in het 'Warehouse' van Bavaria, Tim Smits. Hij wil graag deel gaan uitmaken van de bedrijfsbrandweer, "maar", zo benadrukt hij, "dan moet ik er wel zeker van zijn, dat ik hier bij Bavaria kan doorgroeien, want anders is het weggegooid geld en moeite".

Punten
Toon van de Broek is operationeel manager bij de veiligheidsregio en loopt rond met een rode helm op. Hij beoordeelt de korpsen en geeft punten. De winnaar gaat naar huis met de Jan Verhoeven trofee, vernoemd naar de eerste brandweercommandant van Bavaria.

Uitslag
1. Gemert met 772 punten, 2. Nuenen met 748 punten, 3. Beek en Donk met 740 punten, 4. Maarheeze met 738 punten, 5. Mierlo met 732 punten, 6. Bakel met 730 punten, 7. Bedrijfsbrandweer Mars met 664 punten, 8. Aarle-Rixtel met 0 punten, omdat zij zich hadden afgemeld.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding