Afbeelding
Foto:

Reidansgroepen

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Mariahout/Beek en Donk – Bladerend door fotoboeken over Mariahout stuit DeMooiLaarbeekKrant telkens op foto's van sportende en dansende mensen die in uniforme kleding allerlei figuren uitbeelden. Deze reidansgroepen waren ruim vijftig jaar geleden in elk dorp in de omgeving te vinden. Onder de naam veteranensport of volksdans is in Mariahout nog één groep actief. DeMooiLaarbeekKrant spreekt Mariet Vogels-Verbakel (80), die nog wekelijks danst.

Jongens en meisjes gescheiden
"Het waren andere tijden", vertelt kordate Mariet die meer dan vijftig jaar geleden vanuit Beek naar Mariahout verhuisde. "In ieder dorp had je groepen jongeren die sportten en dansten in zogenaamde reidansgroepen." Mariet was actief in de reidansgroep in Beek. "De boerinnenbond organiseerde deze activiteiten. We dansten alleen maar met meisjes uit Beek. Donk had weer een andere groep", weet Mariet. "Jongens zaten strikt gescheiden, zo was dat in die tijd." Mariet groeide op in Beek en Donk. Daar was ook een scheiding tussen de beide dorpskernen. "Als je in Beek woonde, ging je in Beek naar school en naar Beekse verenigingen. Zo was er ook een Beekse reidansgroep voor meisjes", legt Mariet uit. "In Beek en Donk waren de harmonie en Sparta eigenlijk de enige verenigingen die leden uit beide kernen hadden."

Maken van figuren op muziek
"Mensen waren in die tijd niet veel gewend", vertelt Mariet. "Je danste op de muziek die op een pick-up gedraaid werd. Kleding werd door de leden zelf gemaakt. Je ging op je knieën op de grond zitten en de rok moest dan op de grond komen." Het hoogtepunt waren de sportdagen, telkens in een ander dorp. "Daar kwam je de jongens wel tegen", lacht Mariet, "maar die lagen dan helemaal aan de andere kant van het veld." Reidansgroepen waren bedreven in het maken van figuren op muziek. Ook werden er piramides gemaakt. Een soort gymnastiek. Tijdens Olympische Spelen in Amsterdam (1928) was een vorm van deze gymnastiek populair. Zwart-wit beelden tonen fragmenten van de verdwenen olympische sport. Na de Tweede Wereldoorlog was de populariteit van reidansen op zijn hoogtepunt. De Mariahoutse mannen waren zeer bedreven en waren zelfs ooit Brabants kampioen. Mariet herinnert zich dat in 1985 in Mariahout de dames en de heren samengevoegd werden.

Actieve vitale ouderen die lef hebben
"Als je van kinds af aan wekelijks blijft bewegen blijf je fit", vertelt Mariet. "Toch houd ik mijn hart vast als een vitale zeventiger bovenop een piramide klimt." De Mariahoutse groep heeft leden uit heel Laarbeek. Ze trainen voor de komende sportdag, juni 2018, in Zijtaart. Uit heel Brabant zullen senioren daar hun kunsten vertonen. Toch wordt de groep steeds kleiner. "In 1985 deden 1500 mensen mee aan een sportdag", vertelt Mariet. "Veel van die deelnemers zijn helaas niet meer bij ons." De groep van Mariet bestaat uit ongeveer vijftien leden in de leeftijd van vijfenzestig tot over de tachtig. "Een parendans doen, man met vrouw, is voor ons al lastig", zegt Mariet terwijl ze een oproep doet aan actieve senioren. "Kom bij onze club. Het is gezellig en je blijft tot op hoge leeftijd goed in beweging."

Interesse om mee te dansen? Bel Anny van Hoof 099-422074 of Mariet Vogels 0499-421567.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding