Afbeelding
Foto:

Begroting 2018: Plan de toekomst, bespaar geld

Wat is het doel van een begroting? Acties om alleen 2018 door te komen of ook een plan om ervoor te zorgen dat Laarbeek over vijf jaar nog steeds een geweldige gemeente is om te wonen, te werken en te ontspannen. CDA Laarbeek streeft naar beide. Er zijn nu eenmaal veel zaken die niet binnen een jaar gerealiseerd kunnen worden. Neem nu als voorbeeld de problematiek rond de Beekse Brug, de ontwikkeling van het buitengebied en zorg op maat binnen een passend budget. Zonder een plan voor meerdere jaren, loop je als gemeente het risico dat je pas in actie komt op een moment dat het eigenlijk al te laat is. Dat willen wij voorkomen. Je moet dus vooruitzien.

De afgelopen jaren hebben we daarom verschillende onderwerpen op de agenda geplaatst: glasvezel in het buitengebied, plannen voor ontlasting van de verkeersdrukte in de kernen en de toekomstplannen voor wonen en inrichting van het buitengebied.

Het ontwikkelen van plannen kost geld en dit geld moet ergens vandaan komen. Daardoor is het soms nodig dat de lasten voor inwoners van Laarbeek wat toenemen. Dat is niet leuk maar wel noodzakelijk. We kunnen daardoor de stijgende lasten spreiden over meerdere jaren en zijn daardoor beter voorbereid op wat er komen gaat. Met plannen voor de toekomst worden op langere termijn de lasten juist beperkt.

Wij zijn daarom blij dat het college in de begroting 2018, haar blik op de toekomst heeft gericht, door het opnemen van bijvoorbeeld:
- het uitwerken van de Woonvisie waarin zowel woningbouw- als zorgvraagstukken worden benoemd;
- de ontwikkeling van plannen voor onderhoud van verhardingen en openbare verlichting, waarbij wordt ingestoken op het gebruik van LED-verlichting.

Met deze begroting wordt Laarbeek weer een stukje toekomstbestendiger. En dat is in ieders belang. De begroting 2018, die vandaag aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd ziet er gezond uit. Ze legt de basis voor een solide financiƫle positie in de komende jaren.

Marcel van der Heijden
fractieleider CDA Laarbeek

Afbeelding