Afbeelding
Foto:

Hotel Brox

Redacteur: Martin Prick

Het gebeurt vaak dat grote groepen als een harmonie en een gilde samenkomen in een café. Daar is immers veel plaats en is de mogelijkheid om te beginnen en af te sluiten met een hapje en een drankje. In Lieshout wordt vaak gekozen voor het Bavaria Brouwerijcafé. Maar dat is niet wat je hoort. In de volksmond komen ze bij elkaar bij Brox, of in de volksmond 'bij Broxe'. Hoewel de naam 'Hotel Brox' al bijna 25 jaar uit het straatbeeld is verdwenen leeft de naam van het legendarische hotel nog steeds voort in Lieshout. Niet alleen dat, want als uw redacteur met Peter Brox de tentoonstelling in het Dorpshuis aan het bewonderen is, komt er iemand de hoek om met de kreet: "Hoor ik hier Peter Brox?"

Gedenksteen
Peter en Lisette zijn de twee kinderen van de laatste Brox, die hotel Brox heeft gekend. Het gebouw stamt uit 1804 toen het is gebouwd door Martinus en Ida van de Ven-Wollewevers. In 1833 is het hotel overgegaan in handen van Arnoldus en Johanna Brox-Van de Ven. Vijf generaties later nemen Piet en Jo Brox het hotel in 1959 over. De rechterkant van het gebouw bevat tot dan nog even een kleine slijterij met een aanbod van alcoholische dranken onder het motto: 'Staat de naam Brox op de fles, is 't van een vertrouwd adres'. Hoogtepunt in het jaar is de Valkenswaardse processie, die op de heen- en terugweg een stop kent in Lieshout. Op de binnenplaats van het hotel is het dan een drukte van belang. Elk jaar dus spitsuur voor de uitbaters van Hotel Brox. Op dezelfde plaats, waar vroeger de paarden stonden uit te dampen, verrijst in 1984 een nieuwe grote zaal, waarvan de eerste steen werd gelegd door de twee kinderen van het echtpaar Jo en Piet Brox. In de gevel prijkt nog steeds de gedenksteen.

Gemeenschap
Dat we te maken hebben met heuse cultuur blijkt uit de manier waarop hotel Brox zichzelf op de kaart zette. Letterlijk, want op een ansichtkaart met 'Groeten uit Lieshout' prijkt prominent: Hotel Brox. Hoog op de gevel stonden in die tijd de namen van twee belangrijke verenigingen die in Lieshout thuis waren in het café. Als vaandeldrager is Piet in die tijd de kastelein van de harmonie. "En koning van het gilde zijn vader en moeder ook geweest", vertelt een trotse Peter, terwijl talrijke al wat verkleurde foto's de waarheid van zijn woorden onderstrepen. Op de tentoonstelling in het Dorpshuis zijn nog veel overblijfselen te zien van het vroegere hotel. In het verleden werd ook alles gekocht in de buurt. De boter werd op een steenworp afstand van het hotel gekarnd en het brood werd gebakken in het bakhuis. De Brabantse brunch voor alle gedecoreerden is ontstaan 'bij Brox'. Zelfs Prins Claus heeft ervan genoten nadat hij het standbeeld van de molenaar bij molen 'De Leest' had onthuld. Zo stond tot de verkoop van het hotel in 1993 de familie Brox midden in de gemeenschap. "Want", zo besluit Peter, "we zijn er altijd geweest voor elkaar en we leven met elkaar. Dat moeten we altijd voor ogen blijven houden".

Afbeelding
Peter Brox