Tijn van der Bruggen met zijn verzameling 'Horen, Zien, Zwijgen'
Tijn van der Bruggen met zijn verzameling 'Horen, Zien, Zwijgen' Foto:

Redacteur: Jac Babin

Munten, kaarten, postzegels en theezakjes. Het zijn zo maar wat populaire verzamelitems. Maar er is nog veel meer. Mensen verzamelen de meest bijzondere dingen, ook in ons Mooi(e) Laarbeek. Op zoek naar de MooiVerzamelaar van deze maand, belt DeMooiLaarbeekKrant aan bij Tijn van der Bruggen, Oude Bemmerstraat 20 in Beek en Donk. Vol trots vertelt hij over zijn indrukwekkende verzameling beeldjes HZZ (Horen, Zien, Zwijgen)

De ontvangst
DeMooiLaarbeekKrant vraagt zich onderweg af hoe zo'n interview zal verlopen, als de verzamelaar zwijgen hoog in het vaandel heeft staan. De ontvangst is allerhartelijkst. Tijn van der Bruggen is een gepensioneerde accountant/administrateur en een vlotte verteller. Dat valt dus al veel mee. Op de vraag wat hij als accountant allemaal zag, geeft hij vlot antwoord: "Vertrouwelijke cijfers" Wat hij allemaal hoorde? "Van alles over blauwe brieven!" Waar hij altijd over zweeg? "Gegevens van klanten!" Dat schiet niet op, daarom maar snel overgestapt naar de verzameling HZZ.

Een 'slapende' verzameling
De verzameling heeft Tijn uitgestald op de tafel in de woonkamer. Het zijn zo'n 60 beeldjes. Vroeger stond de verzameling vooral uitgestald op de schouw. Het werden er eigenlijk teveel, want ze konden er niet op. Vitrinekasten zou een optie zijn. "Helaas, stond de voorzitter van de Raad van Commissarissen, daar niet achter", grapt Tijn, terwijl hij zijn vrouw Ria aankijkt. "Toen heb ik hem als ultimatum gesteld, zelf afstoffen, of in dozen naar boven", zo gaat Ria verder. "Dat laatste is het geworden. Daarom is het nu een 'slapende' verzameling. Er gaat niets weg, maar er komt nauwelijks nog iets bij."

Ontstaan van de verzameling
Zo'n vijfenveertig jaar geleden, zag Tijn op kantoor zo'n beeldje staan. "Ik vond het wel van toepassing op mijn werk, als accountant en fiscalist. Klanten verschaften ons vertrouwelijke informatie. Informatie die niet bestemd was voor vreemde oren en ogen. Het idee ontstond om dit soort beeldjes te gaan sparen.

Tijn had ontdekt dat er talloze variaties waren in formaat, materiaal en voorstelling. De grondvorm bestaat uit drie aapjes, waarvan de een zijn oren dicht houdt, de tweede de handen voor zijn ogen houdt en , de derde heeft de handen voor zijn mond.

De beeldjes zijn gemaakt van zowat alle denkbare materialen: koper, tin, hout, porselein, meerschuim, noem maar op. Ze bestaan uit, of staan op, gebruiksvoorwerpen: sleutelhangers, asbakken, flesopeners, muismatjes "Dit is een gastendoekje voor op het toilet", wijst Ria aan. "Kochten we ooit in Gibraltar." Wat de voorstelling betreft is er eindeloos gevarieerd. Dus ook drie uiltjes, kikkers, olifanten, boedda's etc.

"De souvenirindustrie bedacht er zelfs nog een vierde figuur bij", lacht Tijn. "De handjes voor het kruis!". "Geen seks", oppert DeMooiLaarbeekKrant. "Dat gaat wel erg ver!", vindt Tijn. "Ik heb het altijd maar opgevat als doe niets waar je je voor moet schamen." De verzameling is in de loop van de jaren ontstaan tijdens vakantiereizen en soms vonden ze ook wel eens iets op een rommelmarkt.

Achtergrondinformatie
Het idee achter HZZ is afkomstig uit China en Japan, ontleend aan een eeuwenoude 'wijsheid'. Die achtergrond beschrijven kan niet binnen het kader van deze rubriek. Veel leuke achtergrondinformatie is te vinden op internet. Type maar eens in: 'Horen, Zien, Zwijgen'.

Oproep
Een oproep om te ruilen met andere verzamelaars, heeft volgens Tijn weinig zin. "Het is een 'slapende' verzameling en hoort gevoelsmatig bij mijn werkzame leven als financiƫle man. Ik doe dus niets weg. Misschien wordt er later in de familie nog wel om gevochten, wie alles naar de stort mag brengen!", relativeert hij lachend.