Afbeelding
Foto:

Voorlichtingsavond over alcohol en drugs goed bezocht

Redacteur: Dieuwke Kommerij

Lieshout – Wat doe je als je zoon van 15 jaar, bier in huis wil halen om zijn verjaardag met vrienden te vieren? Wel of niet toestaan? En weten kinderen in groep 8 al wie hun echte vrienden zijn? En wie zijn ze zelf? Dat waren leerzame ingrediënten van een interessante voorlichtingsavond vorige week donderdagavond in het Dorpshuis in Lieshout.

Ouders en kinderen apart
Asja Huibers, jongerenwerkster van Laarbeek, opent de avond en stelt de mensen voor die de avond mee verzorgen. Dat zijn: Mathijs de Croon van Novadic-Kentron en Esther van Neerven uit Beek en Donk als ervaringsdeskundige. Stagiaire Anne Slaets en leerling tweede klas VMBO, Daan Kersten uit Aarle-Rixtel, helpen Asja tijdens de activiteit voor de kinderen. Namens het Centrum Jeugd en gezin is Christel Jans aanwezig en later op de avond komt ook wijkagent Thijs Scheerooren een kijkje nemen. Na een korte inleiding waarin aan de kinderen gevraagd wordt wat een jongerenwerker doet, wordt de groep in tweeën gesplitst: ouders en kinderen. Het valt op dat Mariahout goed vertegenwoordigd is met ouders, leerlingen én de leerkracht van groep 8 van de Bernadetteschool. De teller laat in totaal ongeveer vijftig belangstellenden zien.

"Dat gebeurt ons gezin niet"
Mathijs de Croon geeft de ouders veel informatie over alcohol en drugs. Wist u bijvoorbeeld dat we in Nederland 1,1 miljoen probleemdrinkers hebben? Of dat drie miljoen mensen verslaafd zijn aan roken? Dat pubers begrensd moeten worden in het moment waarop ze mogen gaan drinken? De hersenen zijn volop in ontwikkeling en 'nee zeggen tegen je puber' helpt. Grote indruk maakt het verhaal van Esther van Neerven uit Beek en Donk. Zij luisterde jaren geleden ook als ouder naar de voorlichting over alcohol en drugs, en dacht dat het in haar gezin nooit zou gebeuren. Tot haar zoon op zijn veertiende wiet ging roken en vanaf zijn vijftiende aan de speed zat. Van een vrolijke jongen werd hij onhandelbaar en verbaal agressief. De aanwezige ouders zijn onder de indruk van haar openhartige verhaal. Inmiddels zet Esther haar ervaring en kennis in als psycho-sociaal therapeute en begeleidt ze ouders die hetzelfde meemaken. Haar zoon is inmiddels clean en aan het werk. In de jongerenruimte gingen kinderen aan den lijve ondervinden hoe groepsdruk werkt. Het spel 'over de streep' werd gedaan om zo dieper in te kunnen gaan op vragen als: 'Heb je wel eens drank aangeboden gekregen, ben je ooit gepest?' De 13-jarige Daan hielp mee met het maken van dankbaarheidslijstjes. Tegenwoordig is er veel aandacht voor negatieve dingen. Maar waar word je blij van, waar ben je dankbaar voor? Zelf vertelt Daan dat hij het leuk vindt om mensen te helpen en kijkt hij uit naar de jongensavond op 12 december bij Cendra. Op de lijstjes van de kinderen staat te lezen dat zij blij worden van: lieve ouders, leuke vrienden, sporten, cadeautjes, mooie herinneringen …

Rond negen uur is de avond afgelopen en gaan ouders, kinderen en leerkracht goed geïnformeerd naar huis. Meer weten? Kijk op: hoepakjijdataan.nl, www. mijnkindisverslaafd.nl, www.nix18.nl.