De rotonde op de N279 tussen Beek en Donk en Gemert
De rotonde op de N279 tussen Beek en Donk en Gemert Foto:

Aanpassing rotonde tussen Gemert en Beek en Donk vraagt om problemen

Dorpsraden komen met alternatieve oplossing

Laarbeek - Zoals bekend wordt de weg Veghel-Asten N279 opgewaardeerd met ongelijkvloerse kruisingen. Alle nieuwe kunstwerken, viaducten, etc. worden voorzien van 2 x 2 rijstroken.

De provincie heeft in de week van 13 tot en met 16 november voorlichtingsavonden gehouden om belangstellenden te informeren over het voorkeursalternatief (VKA) dat als basis gaat dienen voor het Provinciaal Inpassings-Plan (PIP) van de provincie, een bestemmingsplan op provinciaal niveau dat tezamen met de Milieu Effecten Rapportage (MER) komend jaar ter beoordeling wordt aangeboden aan GS en PS. Een van de knelpunten is de rotonde tussen Beek en Donk en Gemert.

Voorstel Provincie
Het voorstel van de provincie roept veel vragen op en de Dorpsraden van Beek en Donk en Aarle-Rixtel twijfelen of hier wel de juiste keuzes zijn gemaakt. Reden voor de dorpsraden om een alternatief voorstel in te dienen waarbij de bestaande rotonde in takt blijft en de N279 met een 2x2 viaduct er overheen gaat. De weg van Veghel naar Asten, de N279 kent momenteel een verkeersintensiteit van ca 18.000 motorvoertuigen per etmaal. De weg van Gemert naar Beek en donk tot aan de rotonde verwerkt 16- tot 18.000 motorvoertuigen. Dat betekent dat de rotonde op dit moment tussen de 30- en 40.000 motorvoertuigen per etmaal verwerkt. Het voorstel dat de provincie presenteert is nodeloos ingewikkeld en creƫert nu al problemen voor de nabije toekomst. Het was toch de bedoeling dat de kruisingen ongelijkvloers zouden worden uitgevoerd waarbij de doorstroming gegarandeerd zou zijn? Maar bij de oplossing van de provincie komen weer kruisende wegen voor. "En als dit niet goed werkt dan plaatsen we stoplichten", aldus een zegsman van de provincie. De dorpsraden van Aarle-Rixtel en Beek en Donk beoordelen de gekozen oplossing als nodeloos ingewikkeld en zeker niet zonder problemen bij de afwikkeling van het (afbuigend) verkeer.

Het verkeer dat vanuit Beek en Donk naar Helmond of Veghel wil moet het tegemoetkomende verkeer uit Gemert voorrang verlenen. Een situatie zoals we die kennen van de Beekse brug bij links afslaand verkeer. Dat willen we voorkomen. Verder neemt het plan van de provincie erg veel ruimte in beslag en moeten woningen en gebouwen gesloopt worden. Er worden ook vier wegen afgesloten en die worden met een rood kruis gemarkeerd. "Hier moeten we nog een oplossing voor bedenken", aldus de provincie.

Voorstel Dorpsraden Beek en Donk en Aarle-Rixtel
De alternatieve oplossing gaat uit van het op hoogte brengen van de N279 met een 2 x 2 uitgevoerd viaduct (coalitieakkoord provincie) over de rotonde en blijft gebruik maken van de bestaande rotonde en fietspaden voor het verkeer Gemert Beek en Donk en het afslaand verkeer van de N279.

Het verkeer op de rotonde halveert en op de N279 is doorstroming gegarandeerd. Geen kruisende wegen, geen grote aanslag op de omgeving, geen huizen en gebouwen slopen. Het is bovendien veel goedkoper, een fractie van de kosten die gemoeid zijn met de oplossing van de provincie. De rotonde kan blijven, de fietspaden blijven zoals ze zijn. De bouwtijd is aanmerkelijk korter en derhalve ook de verkeershinder tijdens de bouw.

Van het geld dat niet gebruikt hoeft te worden kan efficiƫnte geluidsbescherming langs de verhoogde N279 aangebracht worden en tevens kan een groot deel gebruikt worden om de bouw van een tunnel onder de Beekse brug mogelijk te maken. De bestaande wegen die afgesloten dreigde te worden blijven open hetgeen noodzakelijk is voor de bereikbaarheid van het achterland.

De Dorpsraden van Aarle-Rixtel en Beek en Donk zijn de stellige mening toegedaan dat de alternatieve oplossing verkozen moet worden boven de gekozen voorkeurs oplossing van de provincie en wenst derhalve een gedegen onderzoek naar de bruikbaarheid van de alternatieve oplossing om deze uiteindelijk mee te nemen naar het provinciaal bestemmingsplan. De Dorpsraden vragen de provincie naar de argumenten waarom dit alternatief nooit onderzocht is en derhalve geen kans gekregen heeft in de beoordelingen. Uw reacties zijn welkom op info@dorpslatform.nl en info@dorpsraad-beekendonk.nl.

Afbeelding
Afbeelding