'Meester, we noemen je gewoon mees'

Ooit is er iemand geweest die het wel hip vond om het oubollige meester te wijzigen in het meer van deze tijd zijnde 'Mees'. Dat klonk lekker in de oren dus sindsdien is mees mijn geuzennaam. Andere benamingen voor 'meester' komen trouwens ook ooit voorbij. Zie hier twee voorbeeldjes van kortgeleden:

Collega
'Collega,' waarna er een bescheiden tikje tegen mijn elleboog volgde, 'wat zou jij deze tekening voor beoordeling geven?' Een oprecht sympathiek gezicht keek mijn richting in. 'Juf' Vlinder was haar tekenopdracht aan het beoordelen en vroeg even mijn mening over één van de tekeningen die haar klasgenoten hadden gemaakt. Een tweetal weken terug was het namelijk haar idee om een fantasiedier te tekenen, door haarzelf geïntroduceerd met daarbij een aantal eisen waarvan ze vond dat de tekening daaraan moest voldoen. Met verve sprak ze voorafgaand aan de weektaak haar klasgenoten toe waarna zij fanatiek aan de gang gingen. De gang naar juf Vlinder werd ook snel gevonden, waardoor ze de ene na de andere vraag moest beantwoorden. Nadat alle tekening ingeleverd waren was het tijd om te beoordelen. Aan de instructietafel, zij aan zij met de meester, beoordeelde ze alsof dit dagelijkse kost was. Totdat ze dan toch even om advies verlegen zat: 'Collega …..'

Geachte meneer Huijbers
De aanhef in een mailing die ik eens van twee leerlingen mocht ontvangen. Lina en Joep hadden vaak leuke en krachtige ingevingen en zodoende kwam ook het project 'Groen, groener, groenst' van de grond. De naam is er later aan gekoppeld, maar het initiatief om van Mariahout een nog groenere en afvalvrije gemeente te maken kwam van deze twee helden. Een presentatie aan de klas gevolgd door een saamhorig geknik op de vraag 'Doen we hieraan mee' volgde. Inmiddels staat het project in de kweekkast, en groeien er gestaag groene en duurzame ideeën uit. Er zal een dag door de Kinderraad van de school worden georganiseerd en posters worden nog steeds gecreëerd om het goede initiatief warm te houden. Er kwam overigens verleden week weer een goed initiatief via de mailbox binnen: een carnavalsliedje wat zelfgeschreven was. De aanhef: Geachte meneer Huijbers.