Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Ton van de Wijdeven

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Joost Duppen

"Ben ik de laatste in het rijtje die geïnterviewd wordt voor deze rubriek?", vraagt Ton van de Wijdeven (PNL) als hij gastvrij thee heeft gezet en plaatsneemt aan tafel. "Dat dacht ik al" lacht hij na een bevestigend antwoord. "Niks mis mee want het beste wordt altijd voor het laatst bewaard!"

Wie is Ton van de Wijdeven?
"Dat ben ik dus", antwoordt Ton. "Ik ben getrouwd met Sandra en trotse vader van Rick (17), Vera (15) en Harm (13). Sandra en ik zijn al sinds de middelbare school samen, ze was (en is) mijn eerste echte vriendin. We zijn al ruim 30 jaar een stel. Verder ben ik geboren en getogen in Mariahout waar ik mijn jeugd heb doorgebracht in het buitengebied. Alhoewel, officieel ben ik Helmonder omdat ik in het ziekenhuis geboren ben maar daar praten we verder maar niet over."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb samen met mijn broer Marcel een aannemersbedrijf. We zijn de derde generatie Van de Wijdeven. Ons bedrijf bevindt zich in het buitengebied, waar mijn vader dit heeft gevestigd in 1968. Helaas is hij in 2013 overleden maar ons moeder woont daar nog steeds."

Is het altijd jouw bedoeling geweest de zaak over te nemen van je vader?
Ton: "Nee, niet direct. Ik heb na het atheneum de MTS en HTS doorlopen en ben toen als projectleider gaan werken bij Hurks in Eindhoven. Na een jaar of vijf wilde ik mijn eigen pad gaan volgen. Ik ben toen op verzoek van onze Marcel samen met hem voor mezelf begonnen. Dat was in het jaar 2000."

Nooit getwijfeld of het wel verstandig was met familie te gaan samenwerken?
"Nee, geen seconde. Wij werkten van jongs af aan al samen en dat gaat uitstekend. Wij zijn heel verschillend. Onze Marcel is rustig, ik ben altijd (onder)weg. Hij is de buitenman, ik doe de calculatie en de werkvoorbereiding. We vullen elkaar perfect aan."

Hoe ben je terechtgekomen in de lokale politiek Ton?
"De politiek is altijd aanwezig geweest in mijn leven. Ik ben ermee opgegroeid. Ons vader is ruim 25 jaar raadslid geweest en 15 jaar wethouder van Lieshout. Als kinderen gingen wij altijd mee als er ergens een beeld werd onthuld", vertelt Ton. Ik ben erin gerold. In 1997 ben ik lid geworden van de commissie Ruimtelijk Domein en in 2000 (toen Maria Vogels uit de politiek stapte), ben ik raadslid geworden voor de toenmalige partij Dorpsbelangen."

De afgelopen periode was je raadslid voor PNL. Waarom PNL Ton?
"Omdat de partij bestaat uit goede bestuurders en 'doeners'. Die heb je nodig. Er is sprake van een juiste mix en een goede chemie bij PNL. Als de wind tegenzit, zetten we de schouders eronder en dat is waar ik van houd."

Een eigen zaak en actief in de politiek. Blijft er tijd over voor hobby's?
Ton: "Weinig. Ik kook elke dag, dat werkt voor mij heel ontspannend. Ik vind het belangrijk dat er één moment op de dag is dat we met zijn allen aan tafel zitten want Sandra werkt ook. Lunchen doe ik al mijn hele leven bij 'ons moeder'. Ik heb lang in het kerkbestuur gezeten en ben als promotor verbonden aan het openluchttheater. Ik ben graag in de natuur en ik probeer zoveel mogelijk tijd door te brengen met mijn kinderen. Mijn eigen vader was altijd werken of bezig met de politiek en heeft daardoor veel van zijn kinderen gemist. Ik heb altijd gezegd 'dat doe ik anders'."

Wat maakt volgens jou de rol van raadslid boeiend?
"Het gevoel dat je iets kunt veranderen in de gemeenschap", legt Ton uit. "Ik vind het belangrijk dat we in onze kernen de wegen en voorzieningen in stand houden. Maar dan wel op een manier die beheersbaar en betaalbaar is. Als raadslid heb je naast het uitdragen van een visie voor de toekomst ook een controlerende taak. Wij zijn zuinig opgevoed en die inslag neem ik mee. Bij PNL is de begroting erg belangrijk. We willen altijd een gedegen financiële onderbouwing van zaken. Thuis koop je toch ook niet zomaar een nieuwe tv?"

Hoe kijk je naar de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018?
"Ik hoop dat we met PNL terugkomen in de coalitie. Wij zijn bestuurders en geen oppositiepartij. We zijn bezig met verjonging, het is belangrijk plaats te willen maken voor jongeren. Een positieve ontwikkeling."

Tot slot: Wil je zelf ook door als raadslid?
"Als de partij mij geschikt vindt, ga ik door. Wethouder wil ik niet worden want ik ben niet van de voorgrond, ook nooit geweest. Je zult mij geen prins zien worden", besluit Ton met een lach. "Ik kijk het liever af en zie de grote lijn. Ik kan goed luisteren en het sluiten van compromissen zie ik als een uitdaging. Er moet inhoud in zitten."

Afbeelding