Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

"Ik daag u uit om meer plannen in te leveren dan wij kunnen verwerken"

Redacteur: Suzan Mulder
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Aarle-Rixtel - Maandagavond vond in de Dreef in Aarle-Rixtel een inspiratieavond plaats voor alle buren en buurtverenigingen die geïnteresseerd zijn in deelname aan GroenStrijd 2.0. De wedstrijd waarbij je gezamenlijk een plan maakt voor het verbeteren en opfleuren van het groen in je straat of buurt. Dat plan voer je met hulp van een coach en een financiële bijdrage van de gemeente ook echt uit. De opgefleurde buurten worden in het voorjaar beoordeeld door een deskundige jury en de best beoordeelde uitvoering wint een prijs.

"Waar in het verleden nee werd verkocht, is dit een kans om uw ideeën te realiseren"
"Het is aan u", sloot wethouder Tonny Meulensteen de avond af. "Ik wil niet teleurgesteld worden en daag u uit om meer plannen in te leveren dan wij kunnen verwerken. Ook als er meer dan 100 aanmeldingen komen gaan we ze allemaal realiseren." Het doel van GroenStrijd 2.0 is om Laarbeek nog groener, duurzamer en leefbaarder te maken. Maar ook burgerparticipatie staat daarbij hoog op de agenda. "Waar in het verleden nee werd verkocht, is GroenStrijd 2.0 een kans om uw ideeën te realiseren", legde beleidsadviseur Michel Brands de ommezwaai in de werkwijze van de gemeente uit. "De hoofdgroenstructuur blijft overeind, maar verder vragen we iedereen om met zoveel mogelijk creatieve ideeën te komen. Van eigen voortuin tot en met de straat. U hoeft zich niets aan te trekken van de gemeentegrens."

Van boomspiegels tot gevelbeplanting en een mini-moeras.
Hovenier Dirk-Jan Spierings geeft direct een aantal uiteenlopende voorbeelden waaruit duidelijk wordt dat het de bedoeling is breed en out-of-the-box te denken. Van het adopteren van boomspiegels tot het aanleggen van een groen dak of gevelbeplanting en van het afkoppelen van regenpijpen tot het aanleggen van een mini-moeras. Er zijn vele mogelijkheden om je eigen tuin, maar ook je straat of buurt te vergroenen en te verduurzamen. Architect & Adviseur duurzaam bouwen Amar Sjauw En Wa van EcoEngineers legt uit waarom aanpassingen in de omgeving nodig zijn om de veranderingen van het klimaat ook in de toekomst op te kunnen vangen. Hij laat zien wat er allemaal mogelijk is aan de hand van voorbeelden uit de wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg en verwijst naar de website huisjeboompjebeter.nl waar heel veel tips op staan.

"Na vanavond weet ik dat alle grenzen op zijn"
Het aanwezige publiek is om uiteenlopende redenen naar de avond toegekomen. Sommigen hebben al een concreet plan inclusief werktekening. Anderen willen 'iets' doen, maar hebben nog geen idee. Harrie Swinkels uit de Plataanlaan in Beek en Donk is vooral om te luisteren. Hij liep in het verleden diverse malen tegen de beperkingen van de gemeente aan. "Je wilt van alles, maar het moet wel van twee kanten komen." Dat tij lijkt volgens de beloften van de wethouder en de groenmedewerkers van de gemeente nu gekeerd. Harriëte Derks woont op de Hei tussen Beek en Donk en Mariahout. "Wij zijn hier met een aantal mensen uit de buurt. Er is een fietsroute langs onze weg, maar het is eigenlijk best een saai stuk. Ook zou ik wel iets tegen vervelende insecten als muggen willen doen. Iets om zwaluwen aan te trekken bijvoorbeeld. Na vanavond weet ik dat alle grenzen open zijn. Normaal is er weinig mogelijkheid om mee te denken, nu krijgen we zelf een kans. Dat is heel goed." Tom Poppelaars van Tuinstudio Tom is aanwezig als toekomstig coach voor één van de deelnemende teams. "Ik was benieuwd met welke ideeën mensen zouden komen. Iemand vroeg bijvoorbeeld of ook een straat als de Dorpsstraat in Lieshout groener kan worden. Ik zou daar wel uitdaging in zien, hoe je zoiets aanpakt in samenspraak met bewoners en winkeliers."

Alle informatie en presentaties over GroenStrijd 2.0 leest u na op www.laarbeek.nl/groenstrijd. Daar kunt u zich tot 15 december nog aanmelden voor deelname.

Afbeelding
Afbeelding