Frans Biemans
Frans Biemans Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Frans Biemans 25 jaar gemeenteraadslid

"Ik ben langzaamaan de lokale politiek ingerold"

Redacteur: Mariëlle de Beer

Laarbeek – Op 14 december aanstaande wordt tijdens een buitengewoon openbare raadsvergadering feestelijk stilgestaan bij het feit dat Frans Biemans 25 jaar gemeenteraadslid is. Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in die 25 jaar, stelden we Frans tien vragen.

Frans, als je terugblikt op 25 jaar, wat was dan een hoogtepunt?
"Dat was voor mij de opening van het nieuwe gemeentehuis in Beek en Donk in 2003. Maar ik herinner me ook nog heel goed het 25-jarig jubileum van burgemeester Piet van Hout. Vijfentwintig jaar burgemeester in dezelfde gemeente, dat is toch wel bijzonder. Maar zo waren er meer jubilea die op zichzelf allemaal bijzonder te noemen zijn. Vroeger was je als wethouder ook automatisch lid van de gemeenteraad maar dat is nu niet meer. Ieder jubileum van 25 jaar is daarom een hoogtepunt in mijn ogen."

Wat was voor jou een dieptepunt in de afgelopen 25 jaar?
Frans: "De bestuurscrisis nu zo'n 3,5 jaar geleden. Die heeft geen winnaars gekend maar alleen maar verliezers opgeleverd. Het was een heel vervelende periode maar ik ben van mening dat we ons goed hebben herpakt. We hebben geprobeerd het achter ons te laten en positief vooruit te kijken."

Wat is de grootste verandering in de lokale politiek in 25 jaar?
"De grootste verandering vind ik de digitalisering. Vroeger ging alles schriftelijk. 'Pakken papier' heb ik verslonden", lacht Frans. "Ik vond het vergaderen 'op papier' wel gezelliger dan in deze tijd waarbij iedereen op zijn iPad zit te staren."

Hoe is de omgang met je collega-raadsleden?
"Goed", antwoordt Frans. "Maar dat is wel erg kort hè?", lacht hij. "We gaan respectvol met elkaar om. We delen allemaal dezelfde overtuiging; het zo goed mogelijk voor de gemeenschap willen doen."

Is de omgang in de loop der tijd veranderd?
"Vroeger ging je in Lieshout na een raadsvergadering gezellig de kroeg in om na te praten. Wij gingen altijd naar Brox. Tegenwoordig is dit niet meer en als je al een kroeg in zou gaan, versta je elkaar amper door de harde muziek. Maar ondanks dat is de omgang hetzelfde gebleven. Ook als er een verschil van mening is, blijft men respectvol naar elkaar."

Hoe belangrijk is de rol van een burgemeester in jouw ogen?
Frans: "Heel erg belangrijk! Hij is medeverantwoordelijk voor de sfeer tijdens raadsvergaderingen en hij heeft een groot aandeel in hoe wij als raadsleden met elkaar omgaan. Iedereen heeft zo zijn eigen methodes maar de sfeer is op dit moment goed."

Contacten met burgers zijn belangrijk. Is het contact in de loop der jaren veranderd?
"Ik vind van niet. Contacten met burgers zijn inderdaad erg belangrijk in de rol van gemeenteraadslid. Vandaar dat ik zoveel mogelijk aanwezig ben op recepties, openingen en tijdens jubilea. Je hoort daar wat er leeft onder de mensen en mensen spreken je ook aan. Ik heb me altijd zichtbaar opgesteld. Als ik een verandering zou moeten noemen, is het ook hier de digitalisering. Vroeger werd je persoonlijk aangesproken of gebeld, tegenwoordig wordt er sneller gemaild of geappt."

Wat is je persoonlijke drijfveer om dit werk te doen en te blijven doen?
Frans: "Die is nog exact hetzelfde als dertig jaar geleden; ik wil dienstbaar zijn aan de samenleving, mijn steentje bijdragen. Ik ben dertig jaar geleden begonnen door eerst een aantal jaren op de publieke tribune te gaan zitten. Ik wilde aanvankelijk niet op de voorgrond. Ik ben langzaamaan de lokale politiek ingerold, waarvan de laatste vier jaar ook in de rol van waarnemend raadsvoorzitter. In die positie heb ik vooral tijdens de bestuurscrisis veel mogen doen."

Hoe hoop je dat burgers jou zien Frans?
"Oh jee, dat is een moeilijke vraag! Daar houd ik mezelf eigenlijk nooit mee bezig… Ik doe dit werk al 25 jaar vanuit de overtuiging dat ik iets bij kan dragen aan de gemeenschap. Ik hoop dat ze vinden dat ik dat ook daadwerkelijk heb gedaan, net zoals alle andere vrijwilligers in Laarbeek."

De gemeenteraadsverkiezingen komen in zicht. Ben je van plan om door te gaan?
Frans: "Ja, ik ben van plan om door te gaan maar of dit lukt is nog de vraag. Ik ben nog steeds in beraad en op zoek naar nieuwe mensen voor op mijn lijst. Ik zoek mensen die net als ik dienstbaar willen zijn aan de samenleving en een bijdrage willen leveren om het democratische proces overeind te houden. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en mogen zich melden via fr.biemans@gmail.com."

Iedereen die Frans Biemans persoonlijk de hand wil schudden, is welkom tijdens de openbare receptie aansluitend aan de raadsvergadering op 14 december vanaf 20.15 uur.