Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

'Glow-in-the-darkfietspad' lichtpuntje in donkere dagen

Redacteur: Alexander Brutsaert

Beek en Donk/Lieshout - Brr, de winter komt er aan. Dat betekent dat het sneller donker wordt, ook voor het (fiets)verkeer. Gelukkig heeft de Jeugdgemeenteraad samen met de burgemeester een oplossing bedacht. Namelijk een 'glow-in-the-darkfietspad' tussen Beek en Donk en Lieshout. Dit moet ervoor zorgen dat je 's morgens en 's avonds goed zichtbaar bent voor fietsers en andere verkeersdeelnemers.

Oorsprong van het idee
De MooiLaarbeekTeenz is natuurlijk aanwezig bij de opening. Daar wordt burgemeester Frank van der Meijden geïnterviewd. Hij vertelt: "Het is een idee van de oude Jeugdgemeenteraad, dat ontstaan is in het voorjaar. Zij zijn dat plan uit gaan werken, daarna hebben ze dat plan gepresenteerd aan de gemeenteraad in juni. De gemeenteraad vond dat zo'n goed idee dat ze daar geld voor beschikbaar hebben gesteld. Nu wordt het hier gepresenteerd. Het fietspad is donker. Het is een gevoel van onveiligheid als je hier overheen fietst. Waar we nu staan valt het wel mee, maar verderop in de bosrijke omgeving, is het nog donkerder en dus gevaarlijker. Dat geeft de mensen niet altijd een veilig gevoel. Als je het fietspad verlicht, geeft dat een beter gevoel."

Verlichting van het fietspad
Het fietspad is 2400 meter lang. Van de Wilhelminabrug in Beek en Donk tot aan de Bavariabrug in Lieshout. Dan laat de burgemeester de plaatjes zien waar het licht vandaan komt. Deze plaatjes slaan overdag zonlicht op en die geven ze 's avonds af. Als je er overeen fietst, en je hebt ook je verlichting aan, dan geeft dat een heel lichtgevend effect. Ook zijn de plaatjes weers- en vandalismebestendig. De burgemeester denkt dat de plaatjes nuttig zijn en dat het een beter gevoel van veiligheid biedt. Hoeveel plaatjes het precies zijn, dat weet de burgemeester niet. Maar hij weet wel dat de plaatjes veel geld hebben gekost. Als dit project positief verloopt, dan zal de Jeugdgemeenteraad samen met de burgemeester gaan kijken of er meer Laarbeekse fietspaden in aanmerking komen.

Sfeer bij opening
Tegenover restaurant 'De Hommel' staan veel kinderen en volwassenen te wachten. Dat doen ze terwijl ze genieten van een bekertje koffie of thee. Daarbij wordt er ook nog koek uitgedeeld. Bovendien is er veel pers aanwezig. Omroep Brabant, Omroep Kontakt en DeMooiLaarbeekKrant staan klaar om de leden van de Jeugdgemeenteraad of de burgemeester te interviewen. Het is koud, donker en het is druk op het fietspad, maar dat mag de pret niet bederven. Als de plaatjes op het fietspad liggen, zijn de kinderen er als de kippen bij om het uit te testen. Zo is het een geslaagd plan en gebeuren er hopelijk weinig ongelukken.

Afbeelding
Afbeelding