Voorlichting alcohol en drugs voor jongeren en ouders

"Echte vrienden geven geen drank als je dat niet wil"

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Laarbeek/Gemert – Gemeenten Laarbeek en Gemert sloegen de handen ineen om aan ouders van jongeren van veertien tot zestien jaar voorlichting alcohol en drugs te geven. In het uitgaanscentrum 'Time out' waren deze keer ook jongeren welkom. Na een gezamenlijke start kregen jongeren en ouders los van elkaar voorlichting.

Voorlichting alcohol en drugs, moet dat nou?
Met lichte tegenzin druppelt de eerste jeugd met ouders 'Time out' binnen. Grote opluchting als ze bekenden zien. "Het kostte me overredingskracht om hem mee te krijgen", lacht een moeder. Wethouder Joan Briels stipt de verantwoordelijkheid van ouders aan. "Met vele partijen zoals politie, Novadic, GGD, Vierbinden en LEV-groepen kaarten we het gebruik van alcohol en drugs aan, maar primair zijn ouders verantwoordelijk. Kant en klare oplossingen omtrent alcohol en drugs hebben we niet, wel tips en suggesties." In Zuidoost-Brabant wordt op jonge leeftijd alcohol genuttigd. Lang lag de gemiddelde leeftijd waarop het eerste drankje gedronken werd rond dertien jaar, in 2003 zelfs 12,9. Door aanpassingen in de wet (leeftijdsgrens achttien) en voorlichting verschuift de gemiddelde leeftijd nu naar veertien.

Drinken tast je hersencapaciteit zichtbaar aan
Hersenscans van jongeren die regelmatig stevig drinken zijn goed te herkennen. Bij de niet-drinker geven talrijke rode vlekken hersenactiviteit aan, bij de drinker is amper rood te bespeuren. "Jonge hersenen zijn te vergelijken met natte papier-maché.", legt kinderarts Bas Zegers van de regionale alcoholpoli Zuidoost-Brabant uit. "Ze zijn kwetsbaar en beschadigen snel." Coma-drinkers belanden bij hem op de poli, dit jaar al meer dan honderd. "Buitenshuis kunnen jongeren bijna niet aan alcohol komen vanwege strenge wetten op verkoop. Natuurlijk wordt er weleens een pasje vervalst of halen ouderen drank voor jongeren, maar veel alcohol wordt thuis genuttigd. Kinderen komen daar het makkelijkste aan drank."

Geef zelf het goede voorbeeld en praat met elkaar
Jongeren hebben andere belangen dan ouders. Groepsdruk speelt een rol. Alcohol wordt ook geassocieerd met gezelligheid. Aan ouders wordt de gewetensvraag gesteld; "Kunt u zelf feesten zonder alcohol?" Onderzoek wijst uit dat als vader niet drinkt jongeren vaak ook niet gaan drinken. Een jong lichaam reageert ook anders op drank. Veel sneller en zonder voortekenen slaat drinken om in dronkenschap. "Maak foto's en film je kind", tipt Bas. "Niet om te dreigen, maar om je kind te tonen hoe hij/zij erbij liep. Na een gesprek verwijderen en niet delen op sociale media." De jongeren, die een groot gedeelte van de avond bezig waren met stellingen en een presentatie over een ideale stapavond, voegen zich aan het einde van de avond weer bij hun ouders. Samen delen ze de tips. Blijf met elkaar in gesprek en maak goede afspraken. Als ouder heb je zeker invloed.