Laarbeek in waarde gestegen

Op het moment dat ik dit schrijf is bekend geworden dat in het hele buitengebied van Laarbeek glasvezel wordt aangelegd. En dat is voor de mensen in het buitengebied en voor heel Laarbeek een grote aanwinst. Een goed functionerend digitaal netwerk is een pure noodzaak om ook in de toekomst inwoners digitaal te ontsluiten. Hiermee blijft Laarbeek interessant voor jongeren om te wonen, want jongeren zijn nodig om de toekomstige leefbaarheid te waarborgen.

Maar jongeren willen ook dicht bij hun werk wonen en dicht bij het buitengebied ontspanning kunnen vinden. Voorzieningen zoals horecagelegenheden, winkels en sportaccommodaties moeten ruim aanwezig zijn. Het is dus de combinatie van werk en voorzieningen die in balans moet zijn.

Laarbeek heeft hiervoor de potentie. Die potentie is een kans.

Feit is dat Laarbeek compact is en dus efficiƫnt. De vier kernen liggen dicht tegen elkaar. We hebben een mooi buitengebied wat interessant is voor toerisme. We moeten er wel voor blijven zorgen dat het vestigingsklimaat voor ondernemers interessant is, want goede werkgelegenheid is de bron van goede leefbaarheid.

Maar Laarbeek is ook de (water)poort tussen het stedelijk gebied en het platteland. Dit is een gegeven. We kunnen interessant zijn voor mensen die hier wonen en hun werk in de stad hebben. Maar ook voor mensen die in de stad wonen en die willen genieten van ons platteland. En in het kader van de revitalisering van het buitengebied liggen hier op het gebied van recreatie en toerisme mooie kansen voor Laarbeek, zoals een goede verkeersontsluiting.

Kansen kunnen alleen slagen als we er gezamenlijk de schouders onder zetten. Het glasvezelproject is een goed voorbeeld hiervan. Het zou mooi zijn als we meer projecten ontplooien die aan de potentie van Laarbeek invulling kunnen geven. Ik denk hierbij aan projecten die bijvoorbeeld de werkgelegenheid, recreatie, veiligheid en voorzieningen een boost kunnen geven. Projecten waarvan 1 +1 = 3 kan zijn, zodat we nog meer in waarde kunnen stijgen. Dit kan alleen door samen te werken. Laarbeek is hier een mooi voorbeeld van.

Maarten Rooijakkers
Voorzitter Ondernemers Fonds Laarbeek.