Afbeelding
Foto:

"Er ligt een grote uitdaging voor ons"

Redacteur: Daan Daniëls

Laarbeek - Als Tonny Meulensteen op een van zijn spaarzame vrije momenten de fiets pakt en er op uit trekt, geniet hij. Het Laarbeekse buitengebied ligt er volgens de CDA'er goed bij. "Wij hebben het hier goed voor elkaar, vijftien jaar geleden was er veel verpaupering in het buitengebied." Volgens Meulensteen moet er echter nu wel een slag gemaakt worden om met het buitengebied van Laarbeek ook over vijftien jaar goed voor de dag te komen. "De partijen staan hier in Laarbeek dicht bij elkaar. Als we wat kunnen veranderen, moeten we het nu doen."

De noodzaak van verandering wordt ook erkend door Ton Braspenning, lid van de Provinciale Staten namens het CDA. "De afgelopen vijftien is er een enorme kwaliteitswinst geboekt. Maar voor ons ligt een stevige opgave. Ondernemers in het buitengebied gaan rekenen de komende jaren en klompen gaan er aan de wilgen gehangen worden. Daarom zullen er keuzes gemaakt moeten worden." En dus ook in Laarbeek, vindt het CDA. Op voorspraak van de Christen Democraten kwamen diverse partijen die in Laarbeek in aanraking met elkaar komen omtrent het buitengebied bij elkaar. Ondernemers, agrariërs, makelaars, natuurorganisaties, accountants en de Rabobank.. In Kasteel Croy werd op een zogenoemde expert-meeting met elkaar van gedachten gewisseld om juist die noodzakelijke verandering in de juiste richting te duwen. De agrarische sector, nieuwe vormen van recreatie, natuurontwikkeling en de ontwikkeling van zorgactiviteiten in het buitengebied. Veel onderwerpen passeerden de revue en op een constructieve wijze werd met elkaar de eerste blik op de toekomst geworpen.

Duidelijk werd dat op de eerste plaats de huidige bewoners en gebruikers van het buitengebied niet vergeten moeten worden. "Er moet ruimte blijven voor de agrarische sector. De bedrijven die er nu zitten en bestaansrecht hebben, moeten we er over tien jaar ook nog houden. Zorg dat deze ook gestimuleerd worden." De aanwezigen waren er ook over eens dat voor een vitaal buitengebied maatwerk van groot belang is. "Nu is alles afgekaderd in het bestemmingsplan. Waarom niet meer vrijlaten? Ik investeer in natuur, dan kan ik een groter huis bouwen."

Ontwikkeling van nieuwe natuur, is een veel besproken onderwerp. "Je moet streven naar natuurwinst bij herontwikkeling van een locatie, maar je moet ook accepteren dat het niet altijd lukt." Bedrijfslocaties die vrijkomen in het buitengebied, zogenaamde VAB-locaties zouden voor beginnende bedrijven een springplank kunnen zijn, werd er gesteld. "Zo hou je het platteland wel vitaal, anders steven je weer af op verpaupering." En die verpaupering zou dan weer criminaliteit op het platteland in de hand werken. "Criminaliteit (hennepkwekerijen, xtc-labs) gebeurt alleen bij boeren in nood."

Een trend die al langer gaande is, is de komst van zorgactiviteiten, zoals zorgboerderijen, naar het buitengebied. "Zorgactiviteiten moet je koppelen aan de locatie, het moet inpasbaar zijn en dat vraagt weer maatwerk en ook ondernemerschap." Meulensteen: "Mensen die middelen hebben om te investeren gaan het maken."

En dat was de grote gemene dele waar alle aanwezigen op Croy het over eens waren. Om verpaupering tegen te gaan en het buitengebied toekomstbestendig te maken, wordt er vooral veel flexibiliteit en maatwerk gevraagd. Van ondernemers en overheid. Met elkaar blijven communiceren is dan het toverwoord, vindt het CDA. "Er lig een grote uitdaging voor ons. We moeten samen kijken naar de toekomst en daar gaan we draagvlak voor creëren", besloot Tonny Meulensteen de inspirerende avond.

Afbeelding