Afbeelding
Foto:

Op kamp met buurtvereniging RCCH

Redacteur: Jac Babin

Buurtvereniging RCCH uit Lieshout staat voor de volgende straten: Ruitjesakker, Crommenacker, Cattenhool, Hemelrijk. Al vanaf de jaren '80 is er een fantastisch weekendkamp. DeMooiLaarbeekKrant praat met een paar mensen van het eerste uur, Lizet en Emile van Ras. De huidige secretaris van RCCH, Anton Hurkx, en de huidige voorzitter van de kampcommissie, Annemarie Hurkx. Deze 'Witte gij 't nog?', gaat voor de verandering over iets dat in Lieshout nog steeds bestaat, een buurtkamp.

De buurt
"In 1981 werd het bouwplan Baverde 2 gerealiseerd", vertelt Emile. "Er kwamen veel jonge gezinnen te wonen." Anton vult aan: "De buurt bestaat uit ongeveer 125 huizen. Bijna iedereen was lid van RCCH. Dat is erg teruggelopen. RCCH is in 1983 officieel opgericht. Waar we als buurtvereniging vandaag de dag nog erg trots op zijn, is onze speeltuin 't Renneveld' en ons buurtkamp."

Het begin
Het was een idee van de buurtvereniging. Lizet kan zich het eerste kamp nog goed herinneren. "Op de fiets naar de Kokse Hoeve", lacht ze. "We gingen op kamp in het eerste weekend van het nieuwe schooljaar. De groep bestond uit zeventien kinderen en een flink aantal ouders. Het programma bestond uit broodjes bakken boven het vuur, een bosspel, een waterspel, T-shirt beschilderen, etc.

"Slapen was bij ieder kamp een probleem", volgens Emile. "Hoe je ze de eerste avond ook afmat, slapen doen ze niet! Om vier uur in de nacht waren ze nog de handstand tegen de muur aan het oefenen! We hebben wel eens ooit iemand, met bed en al, buiten gezet. Als ik die jongen tegenkom moeten we daar nog verschrikkelijk om lachen."

Kinderen vanaf 7 jaar konden mee op kamp. De eindleeftijd schoof langzaam op naar 16 jaar. "We zijn toen met twee groepen gaan werken", vertelt Emile. "Oudere jeugd en jongere jeugd. Op een gegeven moment waren we met honderd man!"

Uit die oudere jeugd bleven steeds voldoende deelnemers achter om opgeleid te worden voor kampleiding. "Daarom bestaat ons buurtkamp nog steeds", onderbreekt Anton. "Mijn 'carrière' is ook zo gelopen", lacht Annemarie.

Latere kampen
Annemarie is voorzitter van de huidige kampcommissie. "Dit jaar was mijn laatste jaar", verklapt ze, want ik woon nu in Aarle-Rixtel." Uit haar archief blijkt dat er kampen zijn geweest o.a. in De Mortel, Eersel, Weebosch, Liempde, Ommel en Roggel. Afgelopen mei was Annemarie met negentien kinderen in Heeswijk-Dinther. Lizet en Emile vermoeden dat ze misschien wel vijftien keer mee zijn geweest! "We kregen en krijgen ontzettend veel hulp van enthousiaste buurtgenoten", benadrukken ze alle drie.

Verantwoordelijkheid
Opgelucht waren ze als ze met de hele bups bellend, en later toeterend, weer de wijk binnenreden. Het zat erop, het was weer kei gaaf geweest en er was niets ernstigs gebeurd. Zelf hondsmoe, maar voldaan. De kinderen niet kapot te krijgen!

Hé, witte gij 't nog…
De kinderen uit de beginperiode zijn nu late twintigers en dertigers. Soms kom je ze tegen dan klinkt al snel, "Hé, witte gij 't nog… " "Leuk toch!", vinden ze met zijn allen.

Afbeelding
Afbeelding